Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

Rijksrecherche en OM starten onderzoek naar lekken nieuwe burgemeester Den Bosch

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken. 

De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft om een onderzoek 'naar de waar- en onwaarheden' rond de procedure gevraagd en justitie geeft daar gehoor aan, zo maakte de provincie vrijdag bekend.

ZIE OOK: Waarom publiceerde het Brabants Dagblad de reconstructie?

Zeer korte termijn

De Rijksrecherche begint 'op zeer korte termijn' een onderzoek, naar aanleiding van de onthullende reconstructie in het Brabants Dagblad. 

Over de procedure is grote ophef ontstaan, doordat allerlei vertrouwelijke informatie is gelekt.

ZIE OOK:  Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

Uitgebreide reconstructie

Dinsdagmorgen stond in het Brabants Dagblad een uitgebreide reconstructie over de burgemeestersbenoeming, iets wat normaal onder strikte vertrouwelijkheid gebeurt. 

Daaruit kwam naar voren dat Jan Hamming op het laatste moment koos voor het burgemeesterschap van Zaanstad. Den Bosch koos daarop voor Jack Mikkers. 

ZIE OOK: Van Toorenburg hoefde niet eens op gesprek te komen, Van de Mortel te licht

'Een slagveld'

De lekken rondom de burgemeestersbenoeming hebben volgens Ton Rombouts, de huidige burgemeester van Den Bosch, 'een slagveld aangericht'. 

Rombouts gaf aan dat hij woensdag 'iedereen heeft gebeld' om zijn excuses over te brengen na het lezen van het artikel in het Brabants Dagblad. 

ZIE OOK: 'Wie wil er met dit risico nog burgemeester worden?'

Dat deed hij ondanks dat de lekken 'niet zijn verantwoordelijkheid' waren. ,,Sorry, sorry, sorry", zo heeft Rombouts de betrokkenen medegedeeld.

Reactie Jack Mikkers

Jack Mikkers, de huidige burgemeester van Veldhoven, heeft ondanks de ontstane onrust nog steeds heel veel zin om straks in Den Bosch te beginnen. Dat was woensdag zijn eerste reactie op de publicatie met alle ins en outs over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. 

,,Ik ben blij met het besluit van de gemeenteraad”, laat hij weten. ,,Ik heb er heel veel zin in om burgemeester van Den Bosch te zijn.”

Reactie Plasterk

Minister Ronald Plasterk wilde vrijdag na de ministerraad niet ingaan op het informatielek rondom de benoeming in Den Bosch. Wel zei hij in algemene zin dat dergelijke lekken ,,erg beschadigend'' zijn en dat ze mogelijk mensen ervan weerhouden te solliciteren. ,,Mensen moeten vrij zijn om te solliciteren, en weten dat het in die vertrouwelijkheid blijft'', aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

  1. Wat zijn dat voor teksten?

    Wat zijn dat voor teksten?

    Di. 26 sept. De bedenkers hopen op een glimlach van voorbijgangers. En dat lijkt aardig te lukken bij Studio Reinoud en Jules, op de hoek van de Handelskade en de Zuid-Willemsvaart. Met kleine letters is op het raam te lezen dat we te maken hebben met grafisch ontwerpers, webbouwers en tekstschrijvers. Deze dertigers noemen zichzelf ook wel grapjassen. Voorbeelden daarvan plakken ze om de zoveel weken op de ruit. 'Absoluut geen kleurverschil' is daar sinds een paar dagen te lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.