Volledig scherm
Remco van Dooren

'Wie wil er met dit risico nog burgemeester worden?'

DEN BOSCH – Wie wil er nu nog solliciteren voor het ambt van burgemeester, met het risico dat alle informatie op straat komt te liggen? Remco van Dooren, voorzitter van de jongeren van het CDA in Brabant, vreest dat de reconstructie in het Brabants Dagblad over de burgemeesterbenoeming in Den Bosch grote gevolgen gaat hebben. ,,Als de informatie klopt, dan is dat ronduit beschamend.”

Volgens Remco van Dooren hoort een sollicitatieprocedure van begin tot eind vertrouwelijk te zijn. ,,Daarbij moet zéér prudent worden omgegaan met gevoelige informatie", zegt de Eindhovenaar. ,,We hebben het hier over personen die met naam en toenaam genoemd worden. Voor hen kan dit lek grote gevolgen hebben.”

ZIE OOK: CDA wil onderzoek naar lek burgemeesterbenoeming: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Onderste steen boven

Van Dooren schaart zich achter de woorden van CDA Brabant-voorzitter Van Dijk, die pleit voor een onderzoek naar het lek. ,,Ik ben het ermee mee eens dat de onderste steen boven moet komen, maar we weten ook dat zoiets niet zomaar gaat. Eigenlijk is het belangrijker om eens goed te kijken naar het morele besef van sommige politici. Daar schort het nog wel eens aan.”

Politici moeten zich, zo stelt Van Dooren, beter nadenken hoe om te gaan met hun verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid. ,,Ze moeten zich realiseren wat ze met hun acties op het spel kunnen zetten. Het morele besef moet voorop staan”, zegt hij. ,,Want durven mensen, die nu op een openbare functie zitten, nog wel te solliciteren voor het ambt van burgemeester, als er allerlei gevoelige informatie over hen gelekt wordt?”

ZIE OOK: Van Toorenburg hoefde niet eens op gesprek te komen, Van de Mortel te licht

Van Toorenburg

In de reportage van het Brabants Dagblad worden verschillende sollicitanten met naam genoemd, onder wie Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Volgens betrouwbare bronnen mocht de justitiewoordvoerster van het CDA niet eens op gesprek komen bij de vertrouwenscommissie. Van Toorenburg 'staat bekend als arrogant' en wordt daarom bedankt.

Jack Mikkers is nog niet officieel benoemd tot burgemeester van Den Bosch. De gemeenteraad heeft slechts een aanbeveling gedaan. Daarna volgt een voordracht door de minister van Binnenlandse Zaken en de officiële benoeming door de koning.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In het Brabants Dagblad van woensdag 12 juli een onthullende reconstructie van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Bosch. Inclusief de namen van tegenstrevers van Jack Mikkers en Jan Hamming. Bekijk ook het dossier op BD.nl.