Volledig scherm
Joep (achter het winkelwagentje) en zijn mede-inzamelaars. © Kim Spanjers

Elke lege fles moet boven in Riel, alles voor diabetes

RIEL - Ze rusten niet voordat elke lege fles in Riel is ingeleverd. Acht klasgenootjes van Joep van de Kamp (11) hebben een missie. Ze willen geld inzamelen voor onderzoek naar een kunst-alvleesklier. ,,Nou mag Joep niet eens zomaar een zakje chips eten.”

De missie is ambitieus. Toen Joep van zijn moeder hoorde dat het bijna mogelijk is voor diabetespatiënten om met een kunst-alvleesklier verder te leven, en dus zonder diabetes, kon hij niet meer slapen. Als daar nou eens voldoende geld voor was. ,,Toen bedacht ik dat ik wel flessen kon inzamelen. Ik wil zoveel mogelijk geld bij elkaar krijgen.”

Een paar vrienden kreeg hij meteen enthousiast. Een week later is de groep klasgenoten gegroeid tot negen in totaal. Ze willen elke lege fles in Riel inleveren voor het Diabetesfonds. ,,We hebben nu alle straten gehad. Maar dan kunnen we toch weer opnieuw beginnen?”, vinden ze zelf.

Regen

Moeder Kim van de Kamp loopt achter de enthousiaste inzamelaars aan. Ze schieten alle kanten op. ,,Ze zijn niet te stoppen hoor. Zelfs toen het vorige week zo hard regende, gingen ze gewoon door. Ze kwamen allemaal kletsnat thuis.”

Het is ook nogal wat, diabetes type 1 voor een jongetje van 11. Sinds het op zijn vierde werd vastgesteld, kan Joep geen enkele maaltijd ‘gewoon’ nuttigen. ,,Bloedprikken, koolhydraten tellen, de hoeveelheden aan eten precies afwegen, spuiten. En dat vier keer per dag. Inmiddels weet hij niet beter hoor, maar natuurlijk ziet hij het liever anders”, weet moeder Kim.

,,Als hij blijft logeren kan hij niet eens mee een chipje eten”, beschrijft een van Joeps vriendjes suikerziekte vanuit het perspectief van jongens en meisjes van 11. ,,Met traktaties is het ook allemaal lastig”, moppert hij nog even.

Dus hup: die Oude Tilburgsebaan moet vandaag worden gedaan. En dan gaan ze verder: Rens, Sigi, Jensynn, Iris, Lennon, Charda, Jorja, Janneke en natuurlijk Joep. De moeders zijn er op de achtergrond druk mee want als de flessen niet bij de Boerenschuur ingeleverd kunnen worden, kan gaat een van de ouders naar de Lidl of andere winkel.

,,Jeuj! Een kratje bier! Dat is 3,60 euro”, jubelen de inzamelaars bij de buit aan de Oude Tilburgsebaan. Het totaalbedrag vandaag: 13 euro. Dat wordt opgeteld bij de 170 euro die ze al hadden ingezameld. ,,Gewoon doneren mag ook hoor”, weten ze het publiciteitsmomentje nog even snel uit te buiten. En weg zijn ze weer. Op jacht naar lege flessen. 

Volledig scherm
Een wagen vol lege flessen wordt ingeleverd bij de Boerenschuur. Onder het toeziend ‘oog’ van fotograaf Marie-Therese Kierkels (rechts). © Kim Spanjers

Tilburg e.o.