Volledig scherm
© Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Platform Keelbos bij Raad van State: ‘Open homoplek bij Riel weer’

RIEL - De Stichting Platform Keelbos drong er gisteren bij de Raad van State op aan om het bos ten zuiden van de A58-parkeerplaats Leikant bij Riel weer open te stellen als homo-ontmoetingsplaats (HOP).

Immers, de eigenaar (Titan Wilaras van stallencomplex Platinum Stable) van het bosperceel kreeg na veel vijven en zessen wederom een vergunning voor een hekwerk om het bos.

Extensief recreatief medegebruik

Eerder al lagen gemeente, de boseigenaar en het Platform Keelbos tot bij de Raad van State overhoop over de afsluiting. Toen kreeg het platform gelijk, maar daar hadden ze niet veel aan. Want het nieuwe besluit van de gemeente Goirle luidt inhoudelijk gezien niet anders. Het hek mag blijven staan en de eigenaar hoeft het bos niet open te stellen voor zogenoemd ‘extensief recreatief medegebruik’.

Het bestemmingsplan staat recreatief medegebruik wel toe maar het is niet verplicht, stelde rechter en staatsraad Dik van den Broek tijdens de rechtszaak in Den Haag vast. Het platform vindt dat de gemeente en de eigenaar een al decennia lang bestaande HOP met oneigenlijke middelen probeert af te schaffen. Want officieel is de vergunning voor het hek verleend om de natuurlijke waarden van het bos te beschermen.

Aarden wal

Onzin, noemde platformwoordvoerder Anthony Mathijsen dat: ,,Het is meer dan duidelijk dat de gemeente de vergunning heeft verleend om van de HOP af te komen. Want voor de natuur hoef je het hek echt niet te plaatsen. En als de eigenaar de natuur zo belangrijk vindt, waarom heeft hij dan illegaal een aarden wal aangelegd waar grote hoeveelheden afval achter zijn gedumpt?"

Tilburg e.o.