De fractie van PrO na de verkiezingen in 2018 (vlnr): Stefanie Vulders (uit de fractie gezet), Ruud van der Star (zelf opgestapt), Jean Coumans (fractievoorzitter), Christel Heus (zelf opgestapt) en Myrte Hesselberth
Volledig scherm
De fractie van PrO na de verkiezingen in 2018 (vlnr): Stefanie Vulders (uit de fractie gezet), Ruud van der Star (zelf opgestapt), Jean Coumans (fractievoorzitter), Christel Heus (zelf opgestapt) en Myrte Hesselberth © Facebook PrO

PrO zet Stefanie Vulders uit de fractie: uitlating over corruptie in Oisterwijk ‘onacceptabel’

OISTERWIJK - PrO heeft het Oisterwijkse gemeenteraadslid Stefanie Vulders uit de fractie gezet. Ze gaat zelfstandig verder. PrO heeft nu nog maar 3 zetels over van de 5 die het in 2018 van de kiezers kreeg.

,,De breuk was onvermijdelijk", staat te lezen in een persbericht (zie hieronder). 

Aanleiding was het interview dat Vulders woensdag gaf aan Vrijheidradio, een medium dat past bij het gedachtegoed van de Libertarische Partij. Vulders is daar sinds vorig jaar aanhanger van.

Stefanie Vulders is door PrO uit de fractie in de gemeenteraad van Oisterwijk gezet
Volledig scherm
Stefanie Vulders is door PrO uit de fractie in de gemeenteraad van Oisterwijk gezet © Facebook

Vulders had het onder meer over het ‘amateuristisch niveau’ van de gemeenteraad. Ook suggereerde ze dat het gemeentebestuur van Oisterwijk corrupt is: ,,Dan zit ik mezelf wel voor aap te zetten, daar voor 25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen", vertelde ze.

Quote

Wij nemen nadrukke­lijk afstand van deze uitlatin­gen

Fractie PrO

,,Wij vinden haar uitlatingen over de ambtelijke organisatie, de raad en het college in het radio-interview onacceptabel", staat in het door fractievoorzitter Jean Coumans verstuurde persbericht. ,,Wij nemen nadrukkelijk afstand van deze uitlatingen.”

Klik hier voor het BD-dossier over de verkiezingen in Oisterwijk

Voor de voorzitters van de zes fracties is de opmerking over '25 corrupte lui’ aanleiding om zich donderdag in het presidium te buigen over de positie van Vulders in de gemeenteraad.

De 26-jarige verliet donderdag huilend de gemeenteraadsvergadering. Haar fractie wist toen nog niet dat ze de avond van tevoren aan Vrijheidradio had laten weten niet meer voor PrO aan de verkiezingen mee te willen doen. Ze hoopte deze periode wel deel van de fractie uit te mogen blijven maken.

Vulders kwam in 2018 met 139 voorkeurstemmen in de gemeenteraad.

Onmin

PrO wordt deze periode geplaagd door personele problemen. Wethouder Jan de Laat stapte op uit onmin met zijn fractie. Het raadslid Christel Heus gaf er de brui aan

Ook voormalig fractievoorzitter Ruud van der Star stapte uit de raad. Tot verbazing en ergernis van PrO besloot Jan de Laat de raadszetel van Van der Star op te eisen. De Laat, die in 2018 nog de PrO-lijst trok, stapte eind vorig jaar over naar de PGB.

Deze maand besloot de afdeling van D66 uit het samenwerkingsverband met PvdA en GroenLinks te stappen. D66 neemt zelfstandig deel aan de herindelingsverkiezingen in november.

PrO breekt met Stefanie Vulders

Persbericht 26 januari 2020

Naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering van donderdag 23 januari en de uitlatingen van mw Vulders in een radio-interview op Vrijheidradio.com heeft de fractie van PrO geconcludeerd dat mw Vulders geen onderdeel meer kan zijn van de fractie van PrO. 

Mw Vulders heeft besloten zelfstandig verder te gaan. Wij betreuren die keuze, de kiezers hebben deze zetel aan PrO gegeven. De breuk was onvermijdelijk. Mw Vulders heeft in de afgelopen tijd een ontwikkeling doorgemaakt die haar steeds verder verwijderde van de idealen en beginselen van PrO. 

Dat was te merken in haar stemgedrag en in haar publieke uitingen. Wij vinden haar uitlatingen over de ambtelijke organisatie, de raad en het college in het radio-interview onacceptabel. Wij nemen nadrukkelijk afstand van deze uitlatingen. Mw Vulders heeft ons niet geïnformeerd over het interview.

De fractie gaat met drie leden verder. Die blijven hun uiterste best doen om de idealen van PrO te verwezenlijken en de belofte aan de kiezer waar te maken.

Fractie PrO

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.