Stefanie Vulders
Volledig scherm
Stefanie Vulders © -

Stefanie Vulders, die huilend gemeenteraad verliet, breekt met PrO in Oisterwijk: ‘Misschien politieke zelfmoord’

OISTERWIJK - Stefanie Vulders breekt met PrO, de partij waarvoor ze momenteel in de gemeenteraad van Oisterwijk zit. Ze wil wel aan de herindelingsverkiezingen in november meedoen, maar niet namens PrO. ,,Misschien wel voor een andere lokale partij.”

Vulders, die donderdag in tranen de raadsvergadering verliet, laat dat weten aan Vrijheidradio op YouTube. Het medium lijkt gelieerd aan de Libertarische Partij, waarvan Vulders sinds kort aanhanger is. 

Vulders clashte donderdag met haar fractievoorzitter Jean Coumans tijdens een schorsing van de gemeenteraad. Aan de orde was op dat moment het geurbeleid rondom de intensieve veehouderij.

Lees hieronder verder

Coumans zag dat Vulders voor overleg bij de fractie van Algemeen Belang was aangeschoven. ,,Daarover was ik verbaasd", liet hij vrijdagochtend het Brabants Dagblad weten. Hij was toen nog niet bekend met het interview dat Vulders woensdag al had gegeven. ,,Ik vind het jammer dat ze dit niet eerst met de fractie heeft gedeeld.”

Quote

Jammer dat Stefanie dit niet eerst met de fractie heeft gedeeld

Jean Coumans (PrO)

Tot aan de verkiezingen in november wil Vulders in de fractie van PrO blijven. ,,Maar het kan zijn dat PrO het vertrouwen in mij opzegt.” Coumans kan daar nog niks over zeggen: ,,We gaan eerst als fractie met Stefanie om de tafel zitten.”

Het is de zoveelste klap voor PrO, dat deze periode al een wethouder zag opstappen en een zetel kwijtraakte.

Klik hier voor het BD-dossier over de verkiezingen in Oisterwijk

Vulders voelt zich nog wel progressief: ,,PrO is ook nog nooit zoveel in het nieuws geweest als met mij.” Ze houdt er echter ook rekening mee dat haar stap tot ‘politieke zelfmoord’ leidt. 

‘Amateuristisch niveau’

In het interview heeft Vulders het onder meer over ‘een amateuristisch niveau’ van de gemeenteraad. Ze heeft ook last van 'onderlinge rivaliteit’ in de politiek. Ze doet vaak haar oren dicht als andere partijen aan het woord zijn.

Vijf jonge vrouwen in de Oisterwijkse gemeenteraad: Geertje Mink (CDA), Inge van Beers (AB), Marieke Moorman (PGB), Stefanie Vulders (PrO) en Myrte Hesselberth (PrO).
Volledig scherm
Vijf jonge vrouwen in de Oisterwijkse gemeenteraad: Geertje Mink (CDA), Inge van Beers (AB), Marieke Moorman (PGB), Stefanie Vulders (PrO) en Myrte Hesselberth (PrO). © Pix4Profs / Joris Buijs

De laatste tijd soleerde het jonge raadslid steeds vaker. Donderdag was de PrO-fractie ook verdeeld over de kwestie van de kartonnagefabriek

Volgens Coumans was dat geen probleem. De intensieve veehouderij is voor PrO wel een ideologisch belangrijk onderwerp waarop de fractie wat Coumans betreft één lijn zou moeten trekken.

Troosten mocht niet baten

Harrie Marsé (Algemeen Belang) heeft donderdagavond nog geprobeerd Vulders te troosten, maar dat mocht niet baten. Doordat zij niet meer terugkeerde in de gemeenteraadsvergadering, staakten de stemmen over de geurverordening in de raad.

Ook wethouder Stefanie Vatta bleef weg uit de gemeenteraadsvergadering om Vulders in een ander vertrek in het raadhuis te kunnen ondersteunen. 

Quote

Ik heb ook veel haters

Stefanie Vulders (PrO)

Bij Vrijheidradio zegt Vulders ‘cognitieve dissonantie in mijn lijf’ te ervaren. Ze zegt via een tarotkaartlegster bij de gemeentepolitiek beland te zijn. Vulders kreeg in 2018 een onverkiesbare plaats op de PrO-lijst, maar werd met 139 voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen.

Brasserie Vulders

Ze vermoedt dat het restaurant van haar ouders, Brasserie Vulders, haar veel voorkeurstemmen heeft bezorgd. ,,Maar ik heb ook veel haters.”

Quote

Eigenlijk ben ik helemaal afgedwaald

Stefanie Vulders (PrO)

De twijfel over het raadswerk vanuit de linkse hoek werd steeds sterker: ,,Wat zit ik hier te trekken aan een dood paard met een boerderij erachter?” Het lukte haar niet om het Pareto-principe - zoveel mogelijk bereiken met zo weinig mogelijk inspanning - in de praktijk te brengen. ,,Eigenlijk ben ik helemaal afgedwaald.”

Familie Vulders voor hun brasserie aan de Gemullehoekenweg (tweede van links PrO-raadslid Stefanie Vulders)
Volledig scherm
Familie Vulders voor hun brasserie aan de Gemullehoekenweg (tweede van links PrO-raadslid Stefanie Vulders) © Andress Kools

Als ze weer aan de verkiezingen mee gaat doen, zal dit een van haar principes zijn: ‘Iedereen is de koning op zijn eigen troon.’ Voor een partijprogramma voelt ze niet. 

Quote

Lijkt wel masochis­tisch soms, dan zit ik mezelf wel voor aap te zetten, daar voor 25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen

Stefanie Vulders

Over de politiek: ,,De ene dag denk ik dat ik hiervoor ben geboren. De andere dag denk ik: laat me met rust, ik ga in een hutje op de hei  zitten.”

In november baarde Vulders al opzien door, anders dan de rest van haar fractie, tegen de gemeentebegroting te stemmen. Ze verklaarde, vanuit het libertarische gedachtegoed, principieel tegen het heffen van belasting te zijn.

Liefde verspreiden in de politiek <3

Gisterenavond beleefde ik het moeilijkste en tegelijkertijd meest krachtige moment van mijn raadscarriere. Het is fijn om authentiek te zijn....

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.