Volledig scherm
De Nederlandse relay-ploeg pakte olympisch brons in het shorttrack. © Getty Images

China wil meer weten van het geheim van Nederland

Slechts 30 landen wisten afgelopen twee weken één of meerdere medailles te winnen op de Olympische Spelen in Pyeongchang, Nederland veroverde er 20 en eindigt als vijfde op de medaillespiegel, boven allerlei grootmachten in de sport als Frankrijk, Japan, Rusland en het gastland Zuid-Korea. 

Door Rik Spekenbrink

Volledig scherm
Kjeld Nuis wordt na zijn tweede goud op de 1000 meter gebeld door premier Mark Rutte. © Pim Ras fotografie

Vaak volgt daarna het zinnetje ‘En dat voor zo’n klein land zonder bergen en sneeuw’. Maar met een echte schaatscultuur en de meeste overdekte ijsbanen ter wereld is het succes van Nederland ook wel weer snel te verklaren. Daarbij: op een ranglijst van medailles per inwoner, aangevoerd door Liechtenstein (1 brons), zou Nederland als zesde eindigen. Noorwegen heeft net iets meer dan 5 miljoen inwoners en gaat met 38 plakken naar huis. Baas boven baas.

Al snel na Sotsji, vier jaar geleden, wist iedereen zeker: zo mooi wordt het nooit meer. Die 24 medailles, het was een aaneenschakeling van succes, alles viel de goede kant op, concurrenten gaven niet thuis. Nu in Zuid-Korea zijn het er inderdaad 4 minder, maar het zijn na Sotsji nog steeds veruit de beste Winterspelen ooit van Nederland. Sotsji was geen incident. Als het Nederlandse systeem van commercieel schaatsen overeind blijft, wat door een aantal stoppende hoofdsponsoren geen zekerheid is, is er geen aanleiding om voor Peking 2022 lager in te zetten.

Aan goud, acht stuks, heeft Nederland ten opzichte van Sotsji niets ingeleverd. In het schaatsen werden minder medailles behaald (toen 23, nu 16), maar met shorttrack (toen 1, nu 4) erbij kun je juist zeggen dat TeamNL minder van één sport afhankelijk is.

Het succes van Nederland maakte andere landen, als altijd jaloers en nieuwsgierig. Chef de mission Jeroen Bijl vertelde vanochtend dat een Chinese delegatie binnenkort wil komen kijken naar de geheimen van ons land. China, 1,4 miljard inwoners – 1 maal goud, kan zomaar het volgende land zijn met een Nederlandse schaatscoach. Japan, Canada en Zuid-Korea gingen er afgelopen weken met een aantal medailles van door die in Sotsji nog voor Nederland waren. Het doet de sport alleen maar goed.

Volledig scherm
De Chinese kunstschaatsers Sui Wenjing and Han Cong. © Photo News