Olympic Channel on Twitter

🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇 🥈🥈🥈🥈 🥉🥉🥉 From Salt Lake City 2002 to #PyeongChang2018, Marit Bjoergen is the most decorated Winter Olympian ever! #NOR #CrossCountrySkiing #Olympics

IJzeren Dame zet gouden kroon op olympische carrière

Marit BjørgenLanglaufster Marit Bjørgen heeft geschiedenis geschreven bij de Winterspelen. Met de allerlaatste medaille van de Pyeongchang 2018, goud bij de dertig kilometer, voegde de Noorse olympische legende zich bij grote namen als atleet Usain Bolt en zwemmer Michael Phelps.

Laat het even op je inwerken: acht goud, vier zilver, drie brons, over vijf Winterspelen sinds Salt Lake City 2002. In haar allerlaatste olympische wedstrijd, de laatste van Pyeongchang 2018, zette Marit Bjørgen bij de dertig kilometer klassieke stijl een kroon op haar carrière. Sinds vandaag is de 37-jarige Noorse langlaufster de beste winterolympiër aller tijden, beter dan illustere landgenoten als Ole Einar Bjørndalen en Bjørn Dæhlie. 

Volledig scherm
Marit Bjørgen.

Vijftien olympische medailles, wie het Bjørgen een jaar of twintig geleden zou hebben voorgehouden, zou zijn uitgelachen. Minutenlang. Na haar succesvolle kindertijd, waarin ze naar eigen zeggen tussen haar zevende en veertiende jaar nooit een wedstrijd verloor, kwam als puber de klad erin. Ze genoot van het leven en kreeg het gat met de Noorse top eigenlijk niet gedicht. Haar beste prestatie was de 33ste plaats in de World Cup.

Dat veranderde in Salt Lake City, toen ze als benjamin deel uitmaakte van de estafetteploeg en zilver pakte. De knop ging om. Van onzekere Noorse tiener groeide Björgen uit tot de IJzeren Dame, zoals haar bijnaam luidt. In 2016 keerde ze terug van moederschapsverlof. Met één droom: het olympische record! Dat lukte haar vandaag. Bjørgen won het afsluitende nummer in een tijd van 1.22.17,6. Het was haar tweede gouden plak in Zuid-Korea, ook won ze zilver en twee keer brons op haar laatste Olympische Spelen.

Noorwegen wint medaillespiegel

De bijna 38-jarige Bjørgen won het afsluitende nummer in Pyeongchang in een tijd van 1.22.17,6. Het was haar tweede gouden plak in Zuid-Korea, ook won ze zilver en twee keer brons op haar laatste Olympische Spelen. De Finse Krista Parmakoski kwam als tweede over de finish met een achterstand van 1.49,5 op Bjørgen. Stina Nilsson uit Zweden pakte brons op 1.58,9 van de winnares die haar olympische titel op de 30 km prolongeerde.

14 goud, 14 zilver, 11 brons

Door het goud van Bjørgen komt Noorwegen ook weer bovenaan het medailleklassement in Pyeongchang te staan. De Noorse ploeg won dit jaar veertien keer goud, veertien keer zilver en elf keer brons, een record.

Volledig scherm
Marit Bjørgen. © AFP
Volledig scherm
Marit Bjørgen. © AFP
Volledig scherm
Marit Bjørgen. © REUTERS
Volledig scherm
Marit Bjørgen. © REUTERS
Volledig scherm
Marit Bjørgen. © REUTERS
Volledig scherm
Marit Bjørgen. © Photo News