Volledig scherm
© AFP

Russen blazen het sprookje van de Duitse ijshockeyers uit

ThrillerDe Olympic Athletes of Russia (OAR) hebben vanochtend goud veroverd in de ijshockeyfinale, de traditionele afsluiter van de Winterspelen. De ‘Red Machine’ was na een zinderende finale na verlenging met 4-3 te sterk voor Duitsland, al mag Rusland de titel niet officieel op haar naam schrijven.

Door Tim Reedijk

Rusland en ijshockey op de Spelen, het is vanuit historisch perspectief een uiterst ongelukkige combinatie. Zestien jaar geleden werd voor het laatst brons behaald in Salt Lake City. In 1998 stonden de Russen voor het laatst in de finale; de meest recente gouden plak dateert alweer van de Spelen in 1992 in Albertville. Rusland deed daar mee met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, waardoor die medaille nooit officieel tot Rusland toebehoorde.

Net als nu. De olympische plak is voor de OAR, omdat Rusland als land zelf vanwege een staatsgereguleerd dopingsysteem niet werd toegelaten in Pyeongchang door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De smaak van de victorie zal juist daarom zoeter zijn dan ooit, nu het goud werd behaald op een toernooi waar de Russen goedbeschouwd een pariastatus hebben.

Volledig scherm
© Getty Images

Rusland begon als favoriet aan de Spelen. Canada en de Verenigde Staten hadden te kampen met de afwezigheid van de ijshockeyers uit de National Hockey League (NHL), die door een financieel geschil tussen het IOC en de Noord-Amerikaanse competitie niet afreisden naar Zuid-Korea. Daardoor miste het olympische ijshockeytoernooi flair. De finale, doorgaans massaal bezocht op de Winterspelen, was ditmaal niet uitverkocht. En uitgerekend de Russische vlag overheerste op de tribunes van het Gangneung Hockey Centre, de vlag die overal in Pyeongchang zoveel mogelijk wordt gemeden, die niet op de bleue tenues van de atleten uit Rusland mocht worden getoond en die vandaag bij de sluitingsceremonie niet te zien is.

Het was voor de Russen voordelig dat grootmachten Canada en Amerika met hun B-teams voortijdig werden uitgeschakeld. Duitsland was verantwoordelijk voor de verrassende exit van de Canadezen en bereikte daarmee voor het eerst in haar geschiedenis de finale.

Ramkoers

Volledig scherm

Daar kwam het een halve seconde voor het einde van het eerste kwart op achterstand door een treffer van Vyacheslav Voinov. De Russen leken op ramkoers, maar verloren steeds meer de controle. Dat resulteerde tot de gelijkmaker in het tweede kwart van Felix Schutz. Na een bijzonder fraaie goal van Nikita Gusev kwamen de Duitsers na tien seconden al wederom langszij via Dominik Kahun. Drie minuten voor tijd leken de Duitsers er met de winst vandoor te gaan door een treffer van Jonas Muller, maar de slotminuten leverden een zinderende apotheose op. Met een man minder counterde Rusland zich 55 seconden voor tijd naar de 3-3 via Gusev. In de verlenging bezorgde Kirill Kaprizov de OAR het goud en veroordeelde hij Duitsland tot de zilveren medaille. Het brons is voor Canada, dat gisteren Tsjechië versloeg in de troostfinale (6-4).

Door de overwinning van Rusland is de strijd om eindwinst in de medaillespiegel nog niet beslist. Noorwegen kan Duitsland, dat aan kop gaat, nog passeren op het laatste onderdeel. Bekijk hier de medaillespiegel.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP