Volledig scherm
PREMIUM
Op het terrein van de jachtwerf staan ketels die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. © Bart Meesters

Bestuurders klagen steen en been over privacywetten die aanpak criminaliteit bemoeilijken

Het gevecht tegen de Brabantse drugsindustrie wordt bemoeilijkt door privacywetten en andere regels waar ‘criminele lui’ van profiteren. Bestuurders klagen er steen en been over.

In de vroege ochtend van 4 april 2018 valt de politie binnen in woningen en bedrijfspanden in Den Bosch, Rosmalen, Eindhoven, Oirschot en Oostelbeers. Er worden zes verdachten aangehouden, allemaal betrokken bij het maken van synthetische drugs. Dat deden ze niet zo heel dicht bij huis: het spoor leidt de politie naar twee omvangrijke drugslaboratoria in Friesland en Drenthe.

  1. De rotte appels van groenteboer Erik Akerboom
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    De rotte appels van groente­boer Erik Akerboom

    Toen officier van justitie Gerard Sta op 16 januari 2018 aan zijn requisitoir begon in de rechtszaak tegen politiemol Mark M. , stak hij van wal met de vaststelling dat voor ‘het overgrote deel van het politiekorps integriteit vanzelfsprekend is’. ,,Maar de samenleving en de politie nemen geen genoegen met ‘meestal eerlijk’ of ‘doorgaans betrouwbaar’”, zo ging Sta verder. Politiemol Mark M. had jarenlang ‘karrenvrachten politiegeheimen verklapt en verkwanseld’ aan Brabantse criminelen en daarmee de ‘waardigheid van het politie-ambt te grabbel gegooid’, foeterde de magistraat.