Restaurant La Sonnerie in Son en Breugel

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,0

Bij La Sonnerie in Son en Breugel zit
de vaart erin

Over de TongEeuwenoude treurwilgen langs de waterkant van de Groote Beek markeren de omgeving van restaurant La Sonnerie in Son. Eerlijke en herkenbare gerechten waar niet lang op gewacht hoeft te worden.

Volledig scherm
Ook op een koele avond is het aangenaam op het terras van La Sonnerie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In het voormalige klooster van de Zusters der Liefde huist restaurant La Sonnerie. Het statige pand ligt aan de doorgaande weg in Son. Vóór de ingang van het majestueuze klooster wijst een bord ons de weg naar de Brasserie. Bij de bar worden we ontvangen door het personeel dat zich voorbereidt op de komende avond. Het uitzicht op het terras is prachtig.

We krijgen een tafel aangeboden onder de zwarte luifel. We kijken uit op de brug en over het stroompje de Groote Beek. Eeuwenoude treurwilgen staan langs de waterkant. Waar overigens vanwege de droogte geen spat water in zit. Grote donkere met bloeiende planten gevulde bloembakken geven de tafels privacy. De tafels zijn gedekt met linnen tafellopers en servetten. De zwarte kunststof stoelen zitten prima. Ook op een koele avond zal het hier aangenaam zijn, boven de ramen met roeden hangen warmtelampen.

Quote

De wijnfles is al een maand open. Geen probleem, zegt de bediening: fles is vacuüm getrokken!

De kaart biedt voldoende keuze. Wij kiezen voor het Klooster Diner Arrangement. Een 3-gangen surprisemenu inclusief aperitief, twee glazen huiswijn en koffie met friandises voor € 45,- pp. Mijn gast vraagt om vis als hoofdgerecht. Dat is geen enkel probleem.

We bestellen een biertje als aperitief. De bediening is gekleed in het zwart. Slobberig loszittende overhemden. Een sleutelhanger zien we aan één van de broeken hangen en bij de ander steekt een gsm uit de broek. Zonder toelichting wordt er snel op onze tafel een leistenen bord brood en twee weckpotjes gezet. De potjes zijn gevuld met een tomaten tapenade en romig bieslookboter.

Zachte mousse

We hebben amper een paar slokken van ons bier genomen als ons voorgerecht al geserveerd wordt.

De kaart

- Van de kaart: schoolmenu.

- Eerste lesuur gerechten € 14,50.

Tussenuur: € 9,50.

Tweede lesuur: € 22,50.

Overblijvertjes € 9,50.

Menu’s variërend van € 32,50 tot 47,50.

Er is een speciale kinderkaart.

Belle Fraiche: verantwoord genieten, samenstelling menu wordt bewaakt door diëtiste.

Hotelarrangementen: zie website:

- Voor meer informatie: sonnerie.nl

Dit is een taartje met forel. Op een zeer dun gesneden schijfje brood is mousse van forel opgemaakt met kleine stukjes gerookte forel en gerookte zalm. Het bord is gegarneerd met wakame (zeewier) salade, komkommer, radijs en enkele tipjes mayonaise. Een fris en ongecompliceerd voorgerecht. De knapperige garnering vult de zachte mousse uitstekend aan. De forel is herkenbaar.

Om de beloofde wijn bij het voorgerecht moeten we vragen. We krijgen een glas Chardonnay Croix D’Or, 2017. Een milde frisse wijn en goed gekoeld geserveerd.

Het hoofdgerecht van mijn gast is gebakken en in de oven gegaarde zeebaars met een schuimige saus van schaaldieren. Om de vis heen liggen wiebertjes van snijbonen, bloemkoolroosje, maïskolfje, gegrild soesje van aardappel, puree van wortel, bospeentje, gratin van courgette, tomaat en kaas. Een kleurrijk opgemaakt bord met knappend verse groenten. De zeebaars is uitmuntend bereid, een licht krokant korstje, verder sappig gegaard in de oven. De schuimige schaaldierensaus heeft geen body.

Onder de huid

De bediening schenkt hierbij een glas Riesling, Trimbach, 2015. Op de fles zien we 4/7 met viltstift geschreven. Daar kijken we van op. De fles is al een maand open. Geen probleem, zegt de bediening. De fles is vacuüm getrokken! Wij zijn van mening dat een Riesling van 2015 op zijn top is en die laat je geen maand gevacumeerd staan om dan nog uit te schenken. Het is duidelijk te proeven. De wijn is zijn mooie glans kwijt.

Ik krijg parelhoen geserveerd. Een uitgebeend boutje en borst omwikkeld met spek en onder de huid gevuld met gedroogde pruim. Omgeven door een lepeltje rode wijnsaus. Mals gegaard gevogelte, prima. De saus is wat oppervlakkig. Mijn gast en ik hebben dezelfde garnituur.

Apart in een schaaltje komen gebakken Roseval aardappeltjes, op smaak gebracht met rosmarijn.

Ik drink er een glas Salentein Barrel Selection Malbec 2017, Argentinië bij. Mooi aroma van rood fruit en vanille.

Op de desserts hoeven we ook niet lang te wachten. We krijgen een vrolijk zomers gekleurd bord gevuld met rood fruit, aardbei, framboos en blauwe bessen, gemarineerd in sambuca. Een balletje kokosijs, een smakelijk taartje van mango en ananas, enkele stukjes brosse witte chocolade voor de bite.

Bij de koffie en twee minibonbons geven we chef Hans van de Loo een compliment. Met de hoge temperatuur van deze zomeravond is het in de keuken geen pretje. Om ervoor te zorgen dat de borden er fris en aanlokkelijk uitzien, is een absolute uitdaging. De gerechten zijn eerlijk en herkenbaar. De bediening mist deze avond duidelijk sturing. Mogelijk een gebrek aan ervaring en vermoeidheid door de warmte.

Enfin, de vaart zat er in, in minder dan twee uur later keken we achterom naar het oude klooster.

De score: 7,0

- Voorgerecht 7,5
-Hoofdgerecht 7,0
-Nagerecht 7,0
-Bediening 6,0
-Ambiance 8,0
-Prijs/kwaliteit 7,5