Volledig scherm
Blikvanger bij Bastille is een scheidingswand met wijnflessen. © Bert Jansen

Creatief en puur koken

Over de TongBij restaurant Bastille in Best zijn de gerechten in uitstekende balans. Chef Rens Hoezen maakt zijn belofte waar: dit is creatief en puur koken.

Restaurant Bastille in Best

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 8,2

Tussen het station en het spoor in Best huist een culinair pareltje. Bastille! We denken bij deze naam meteen aan een middeleeuws vestingwerk. Verre van dat! We worden in de open deur zeer gastvrij welkom geheten door de bediening.

Het weer laat een aperitief op het terras nog nét toe. Onder de grote zwarte Swinckel’s bier parasol kijken we uit op een kruispunt.

De kaart is overzichtelijk en biedt de inmiddels welbekende betaalbare surprisemenu’s. Wij vinden het fijn om te weten wat we gaan eten en laten de surprise aan ons voorbijgaan. Het viergangenmenu van chef Rens Hoezen is wél omschreven en ziet er aanlokkelijk uit.

Chambre séparée

In het restaurant krijgen we een ­tafel naast de openslaande deur grenzend aan het terras. Op de lichte stenen vloer zijn de tafels chique in zwart-wit gedekt. De draaibare kuipstoeltjes zijn met grijze stof bekleed. Boven onze hoofden diffuus licht van kroonluchters. Een blikvanger is een decoratieve scheidingswand waarin wijnflessen gestoken zijn. We kijken uit op een chambre séparée, een ruimte waarin je min of meer gescheiden van het restaurant eet. In de vensterbank staan immense potten gevuld met decoratieve houtsculpturen.

De score: 8,2

- Voorgerecht 8,0
-Tussengerecht 9
-Hoofdgerecht 8,5
-Nagerecht 8,5
-Bediening 8,0
-Ambiance 7,5
-Prijs/kwaliteit 8,0

We krijgen een appetizer. Een hapje van krokante zuurdesem met gebrande watermeloen en spongecake van avocado. Een zomers fris hapje. Een Italiaans gekruid broodje met kerrie/gembermayonaise komt op tafel. Een niet vanzelfsprekende combinatie uit twee verschillende werelddelen.

Knapperig

Een mooi begin vormt de krokant gebakken zeebaars met gepofte quinoa (graansoort), kaviaar van komkommer, chips van dashi (Japanse bouillon), gebrande komkommer, saffraanolie en schuim van munt.

Een prachtig en verzorgd uitziend bord. De zeebaarsfilet is perfect. Zacht van binnen, het velletje is krokant. De quinoa en chips zorgen voor een knapperige bite. Jammer dat het schuim van munt in no time als een plasje op het bord ligt. Ondanks dat, een mooi voorgerecht.

Gastvrouw Demi van de Sande schenkt een glas witte wijn uit Cyprus, gemaakt van de Xynisteri druif. Zambartas, 2014. Een aromatische volle wijn met een licht pittige afdronk. We vragen om een karaf water. Dat kan. Er wordt wél een vergoeding voor gevraagd, is het antwoord. We krijgen een karaf met lauw water, muffe munt en een schijf sinaasappel er in. Ronduit niet te drinken! We ruilen deze misser in voor water met een ijsklont.

Luchtig en vol

Het volgende gerecht blinkt uit in eenvoud en puurheid. Een romige soep van courgette met pareltjes van geitenkaas, lente-ui, rode peper en uitgebakken kaantjes. De soep smaakt luchtig en vol. De balletjes van bettine blanc geitenkaas gevuld met honing smelten in de mond. De bite en pit komen van de lente-ui en kaantjes. Klasse.

We moeten lang op ons hoofdgerecht wachten. Een prettige akoestiek in het restaurant zorgt ervoor dat het geroezemoes van gasten niet storend is. We hebben alle tijd om dit waar te nemen.

Quote

Het briljante dessert
is een perfecte afwisse­ling tussen
zoet en zuur

Het wachten wordt beloond met tamme eendenborst met een jus van Liefmans (bier), pommes paolo (in ganzenvet gegaarde aardappel), crème van pastinaak, preirolletjes en gemarineerde meloeskes (uitjes). De eendenborst wordt in zijn geheel geserveerd, is sous vide (vacuüm in water op gecontroleerde temperatuur) bereid. Het vetrandje van de eendenborst is krokant gegrild. Het vlees is botermals en vol van smaak. De jus heeft diepgang, licht zoet en is voldoende aanwezig. We schrapen onze borden leeg. Dat zegt voldoende. We drinken er een Italiaanse rode wijn bij, Montepulciano D’Abruzzo, Ferzo, 2014, een karakteristieke volle wijn met veel fruitaroma en pittige hint van peper.

We krijgen tot slot een briljant dessert, chiboust ( luchtige banketbakkersroom) met Yuzu (citrusvrucht) gerold in groene theebiscuit, crème van mango en yoghurt, coulis (gepureerd fruit) van passievrucht, karamel en crunch van bio blend groene thee. Perfecte afwisseling tussen zoet en zuur.

Elegant

Samenvattend onder het genot van een kopje koffie zijn we het er over eens dat de gerechten in uitstekende balans zijn. Het is zeker geen loze bewering dat alles vers uit de keuken komt. De borden zijn elegant opgemaakt en worden met charme door de bediening geserveerd.

We vergeten even de mislukte ­karaf water. De kookkunsten van de chef compenseren dat ruim voldoende.

De kaart

- Surprisemenu 3 gangen € 29,50, 6 gangen € 53,50 pp.

- Bedrijfsfeest, huwelijk, jubileum kan Bastille op uw wensen afstemmen.

- Wijn en spijs evenementen, zie website.

- High tea menu € 23,95 PP.

- Voorgerechten ­variëren van € 11,50 tot € 16,95.

- Hoofdgerechten variëren van € 22,50 tot € 33,50.

- Desserts variëren van € 9,50 tot € 13,95.

- Kindermenu 3 gangen € 15,00.

- Openingstijden: Maandag t/m donderdag vanaf 15.00 uur. Vrijdag t/m zondag vanaf 12.00 uur Dinsdag gesloten.

- Voor meer informatie: restaurantbastille.nl