De Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,0

De Brabantse Kluis, een prachtige pleisterplaats

Over de TongDe filosofie van chef Danny van der Linden van de Brabantse Kluis is topproducten op een eerlijke manier verwerken en de gast iets heerlijks voorschotelen. In het prachtige cultuurlandschap rondom een statig klooster in Aarle-Rixtel nemen we in de herberg de proef op de som.

Volledig scherm
Het terras van restaurant de Brabantse Kluis. © Jean Pierre Reijnen

Pal aan een landelijke fiets- en wandelroute vlakbij Aarle-Rixtel ligt de Brabantse Kluis. Op weg ernaartoe zien we de koeien in het felgroene gras grazen. Voor ons doemt het statige Missieklooster op waar nog steeds zusters wonen en werken.

Ernaast ligt de Herberg in de oude kloosterboerderij. Hier staan Christa en Geert ­Migchels aan het roer. Christa ontfermt zich over de horeca en Geert over het erf en de dieren.

De kaart

- Biggetjesmenu voor de kleintjes! Keuze uit drie gangen á € 10,- pp

- Thema-avonden: bijvoorbeeld De Kruisridders vanaf € 52,50 pp

- Shared dining: 4 gangen á € 43,95 vanaf 2 personen.

Hemelse High Tea € 21,50 pp

8 hotelkamers. Prijs op aanvraag.

Rondleiding klooster, zie data website.

Fiets en wandel­arrangementen.

Landwinkel met landelijke souvenirs en streekproducten.

- Openingstijden: dagelijks van 9.30 uur tot 23.00 uur.

- Voor meer informatie: brabantsekluis.nl

Via de grote poort komen we op het terras. De aanblik is meteen er een van het boerenleven, koeien in de stal aan de zijkant. Bij een speeltuintje in de andere hoek, goed in het zicht voor de ouders, een aantal kleine kalfjes. We kiezen een tafel met uitzicht op het vee en het klooster. Een sfeervolle plek met om ons heen gevulde kleurige bloembakken.

Filosofie

Bij het Brabantse biertje van de tap Laarbeek Blond krijgen we de kaart. Een degelijke plastic kaart met plastic tabbladen. De keuze is ruim en gevarieerd. De filosofie van chef Danny van der Linden is topproducten op een eerlijke manier verwerken en de gast iets heerlijks voorschotelen. Daarmee is hij bij ons aan het goede adres!

Mijn gast heeft als voorgerecht gekozen voor de gerookte eendenborst op een bedje van gepofte groenten en sinaasappeldressing. Het wordt andersom geserveerd; op dun gesneden eendenborst liggen enkele stukjes paprika en sinaasappelschijfjes, de dressing er omheen. Geen kwaad woord over de eendenborst. Uitstekend licht gerookt en smaakvol. De dressing is een goede zoetzure aanvulling.

Quote

Ik ben benieuwd naar de salade met gerooster­de groenten en kaaskrui­mels

Ik ben benieuwd naar de salade met geroosterde groenten en kaaskruimels. Het bord ziet er aantrekkelijk uit met licht geroosterde schijfjes courgette, wortel, paprika, champignons en gepofte tomaten. De kaaskruimels zijn kleine blokjes Bouche de Chêvre, zachte geitenkaas. Geserveerd op lijntjes van balsamicocrème. Knapperige en verse groeten.

We drinken er een glas Franse witte huiswijn bij Cum Laude Pays d’Oc Chardonnay. Een vlot glas voor deze warme zomeravond.

Het hoofdgerecht aan de kant van mijn gast is Surf en Turf, runderhaas geserveerd met gamba’s. Er komt een bord, kleurrijk gevuld met licht geroosterde groenten zoals paprika, courgette, pruimtomaatjes en wortel. Daarop een mals stuk mooi rosé gebakken vlees en enkele sappige gamba’s. De jus, op basis van licht aangebakken Parmaham is flauw en dun van smaak.

Bij mij komt de kort gebakken zalmfilet met kruidenkorst, op een bedje van gezeefde tomaten en dezelfde groenten als bij mijn voorgerecht. Krakend vers en goed bereid maar jammer dat de chef met de groenten in herhaling valt. De zalm is sappig gebakken. Het losjes erop liggende kruidenkorstje is aangenaam korrelig.

Apart krijgen we een schaaltje met frites. We zouden mayonaise lekkerder gevonden hebben dan de royaal erbij geserveerde fritessaus.

Chocolade krokantje

We bestellen nog een dessert: licht gemarineerde ananas met kaneelijs en vanille pannacotta met aardbeien. De ananas is smaakvol gemari­neerd in rode wijn, kaneel, steranijs en munt.

De vanillepannacotta is in een diep bord gestort en fungeert als bedje voor de aardbeienmousse en de heerlijk zoet smakende aardbeien. Een roze macaron en chocolade krokantje als versiering. Hier is het de presentatie die het ’m doet. De vanillepannacotta is stug en zeker niet smeuïg.

Onder het genot van een espresso zijn we het er over eens dat de ­Brabantse Kluis een prachtige pleisterplaats is. De bediening, correct ­gekleed met witte blouse en zwarte sloof, is vriendelijk. De gerechten zien er fris en verzorgd uit. Een ­fietstocht ernaartoe de moeite waard.

De score: 7,0

- Voorgerecht 7,0
-Hoofdgerecht 7,0
-Nagerecht 6,5
-Bediening 7,0
-Ambiance 8,0
-Prijs/kwaliteit 7,0