Restaurant de Proeverij in Sprang-Capelle

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,6

De Proeverij
verrast!

Over de TongDe Proeverij in Sprang-Capelle steekt uit boven de grauwe middelmaat met prima gerechten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Volledig scherm
De kaart van De Proeverij is overzichtelijk in de vorm van een drieluik. © Roel van der Aa

Onze reis naar Sprang-Capelle, naar aanleiding van een tip, levert een verrassing op: De Proeverij. Met de kerk in het dorp als richtlijn, gemakkelijk te vinden. We worden joviaal ontvangen door eigenaar en gastheer Michel van Oosterhout. Michel en zijn broer Marco zijn de derde generatie aan het roer van dit etablissement. Je zou bijna zeggen: ze zijn achter de toog geboren en opgegroeid. Vanavond staat Job van Summeren achter het fornuis.

De kaart

- Drie gangenmenu € 31,50 met passende wijn € 46,50.

- Tot 7 gangen € 68,00 met passende wijn € 110,00.

- Seizoensgerechten en traditiegetrouwe gerechten staan op de kaart.

- Feesten en ­partijen volgens ­afspraak.

- Openingstijden: Maandag en woensdag van 15.00-24.00 uur. Donderdag en vrijdag van 15.00- 01.00 uur. Zaterdag van 15.00- 0.1.00 uur. Zondag van 15.00-24.00 uur. Dinsdag gesloten.

- Voor meer informatie: deproeverijsprangcapelle.nl

We krijgen een tafel bij de openslaande deur naar het terras en uitzicht op de open keuken. De inrichting doet denken aan een bruin café-bistro. Een grote bar achter in de zaak, op de planken vloer staan bartafels en krukken afgewisseld met kleedloze houten tafels, houten en leren stoelen. Eén gedeelte heeft een opfrisbeurt gehad met licht geverfde muren en lichtgrijze banken langs de wanden. De sfeer is gemoedelijk en huiselijk.

De kaart is overzichtelijk in de vorm van een drieluik. Geen uitgebreide en beslist betaalbare kaart. Fijn, dat betekent geen keuzestress.

We kiezen als voorgerecht de salade met vis en een vegetarisch gerecht met wortel. We hebben beiden nog een flinke autorit voor de boeg en beperken ons tot het aanbod van de gastheer – hij noemt zichzelf ‘de wandelende wijnkaart’ – toch even te proeven van de Spaanse Chardonnay, Mont-Blanc 362, 2016. Een elegante frisse wijn. Een heerlijk vers afgebakken broodje van Desemenzo komt op tafel.

Quote

De belofte van de kaart,
perzik en passie­vrucht,
worden niet gemist

De vissalade bestaat uit een royale hoeveelheid mootjes huisgerookte verse zalm en paling op gehalveerde little gem (slasoort). Tussen de krokante salade zeewiersalade, tipjes wortelpuree, chioggia biet (ietwat zoetige Italiaanse bietsoort) en komkommer. Fier op de top een gegrilde gamba. De vis is verrukkelijk. De zalm en paling zijn licht gerookt en sappig evenals de gegrilde gamba.

Mijn vegetarische gerecht is een plaatje, het bord is gevuld met rolletjes met zoetzuur gemarineerde wortelreepjes, tipjes puree van wortel, zeewiersalade, chioggia biet, schuim van wortel, gehakte macadamia noten. Een speels uitziend bord en uitstekend vegetarisch gerecht.

De voorgerechten stemmen ons vrolijk, gaan de hoofdgerechten dat ook doen? We ontdekken verbeterpunten.

Mijn gast heeft gekozen voor mixed grill. Vier royale stukken kip, biefstuk, kalfsvlees en varkenshaas liggen gedrapeerd tussen vegen barbecue-, knoflook- en cocktailsaus. De stukjes kip en kalfsvlees zijn mals en goed van smaak. De biefstuk en varkenshaas daarentegen zijn te lang gegaard en droog.

Donzig schuim

Ik krijg vis als hoofdgerecht: griet (tarbotachtige vis). De bescheiden moot griet is uitstekend gegrild en goed van smaak. Donzig schuim van beurre blanc en een lijntje van groenten geven het bord decor. Mooi opgemaakt. Jammer, het schuim heeft geen enkele smaak. Serveer een beurre Blanc, klassieke botersaus, in plaats van een variatie met schuim erbij en het is top. Uitstekend gebakken friet en knapperig verse gemengde salade krijgen we erbij.

Mijn gast drinkt bij het gerecht een Spatburgunder van Weingut Stiftshof, 2016. Een mooie en aangename begeleider. Ik mag proeven van een slokje Chileense LaPlaya , 2016 met een lange afdronk en levendige tropische smaak.

De steekwoorden bij de desserts op de kaart proeven we niet op ons bord. Mijn gast bestelt chocolade, ­lychee (vrucht), perzik, passievrucht. Een fraai opgemaakt dessert met chocolademousse, chocolade en lycheeijs geserveerd op een dun plakje chocoladecake en gegarneerd met een schotje witte chocolade en toefjes vanillecrème. Het is een likkebaardend lekker dessert. De belofte van de kaart, perzik en passievrucht, worden niet gemist.

Ik geniet van kleine zoete aardbeien, frambozen, aardbeienijs, aardbeienmousse, tipjes yoghurt en witte chocolade met basilicum. Als decoratie liggen her en der eetbare bloemetjes. Een allerliefst opgemaakt bord en uitstekend smakend.

De gastheer verleidt mijn gast tot het proeven van een tien jaar oude witte Port, Quarles Harris, bij het dessert. Een heerlijk glas, uitstekend passend bij het chocoladedessert. Bij de koffie tot slot, krijgen we een drietal huisgemaakte friandises.

Dat we de beloofde ingrediënten op de kaart niet altijd terugvinden op het bord maakt de chef ruimschoots goed. De Proeverij steekt uit boven de grauwe middelmaat met prima gerechten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De bediening is buitengewoon attent en zorgzaam voor de gasten. Hart voor het vak als gastheer is Michel van Oosterhout overduidelijk met de paplepel ingegoten.

Met een blij gevoel keren we terug naar huis.

De score: 7,6

- Voorgerecht 8,0
-Hoofdgerecht 6,5
-Nagerecht 8,0
-Bediening 8,5
-Ambiance 7,0
-Prijs/kwaliteit 8,0