Volledig scherm
Genieten van heerlijk eten en uitstekende wij bij Le Vin'x. © Roel van der Aa

Een 7,9 voor restaurant le VIN 'x: hier proef je passie voor wijn en spijs

OVER DE TONGDEN BOSCH - Voor iedereen die een goed glas wijn en een heerlijk bord eten kan waarderen, is le VIN 'x in Den Bosch een parel. Elk gerecht is tot in detail verzorgd en wordt geserveerd met een bijpassende wijn.

In een van de pittoreske straatjes van Den Bosch ligt restaurant en wijnbistro le VIN 'x. In drie jaar tijd heeft le VIN 'x een plekje veroverd in menig hart van culinaire wijn- en spijsliefhebbers.

We parkeren de auto in de garage Wolvenhoek, volgens het advies op de website. Het restaurant ligt ingeklemd tussen statige panden. Eenmaal binnen worden we gastvrij ontvangen door de bediening. Een grote bar bij de ingang met een indrukwekkende grote kristallen kroonluchter nodigt uit voor een aperitief.

De ruimte is efficiënt ingedeeld. Het is een lang smal restaurant. Met een trapje omhoog kom je in een van de restaurantgedeeltes. Naar achteren doorlopend zijn nog meerdere tafels. De inrichting is strak en de kleur van de banken en stoelen is blauw/groen. Toch is het er sfeervol.

Originele kaart

Marieke Vennix, patronne en sommelière, gaat ons voor naar ons tafeltje. We krijgen een originele kaart aangeboden met een omslag van aluminium. De kaart is niet uitgebreid. Dat scheelt keuzestress. Over de wijnkeuze bij onze gerechten gaan we ons geen zorgen maken, dat moet in goede handen zijn.

Uit de keuken komt een amuse, geserveerd in een smal reageerbuisje gevuld met een dunne mousse van pompoen, schuim van kokos en korianderkruim. We mogen dit met een rietje opzuigen en één voor één komen de ingrediënten aan bod. De tweede amuse verdient een bijzondere vermelding. Een parelmoer gelballetje gevuld met oester in een oesterschelp geserveerd op yuzuschuim. (yuzu is een Japanse citrusvrucht) Een smaakexplosie in je mond. Dat maakt ons nieuwsgierig naar de kookkunsten van chefkok Stephan Kaak en souschef Joshi Wong.

De kaart

- De barkaart: van garnalenkroketjes (8 euro) tot Anna Royal Dutch kaviaar (30 euro).

- Menu du Chef: driegangen (34 euro), viergangen (42 euro), vijfgangen (50 euro) en zesgangen (58 euro).

- Daarnaast is het mogelijk om van de kaart te kiezen. De keuze is beperkt.

- Er is een ruimte voor private dining, af te huren voor gezelschappen vanaf tien personen. Hier zijn ook informatieve avonden, zoals een wijnmakersdiner.

- Reserveren vooraf is wenselijk.

- Openingstijden: zaterdag en dinsdag vanaf 15.00 uur. Woensdag tot vrijdag vanaf 12.00 uur. Zondag en maandag is le VIN 'x gesloten.

Speciaal gemaakt

Met onze voorgerechten krijgen we een heerlijk warm afgebakken broodje, speciaal voor Vin'x gemaakt door de bekende Broodspecialist gevestigd op de Hinthamerstraat. Mijn gast heeft gekozen voor de gepekelde en gemarineerde dorade met diverse bereidingen van komkommer en olijf. Subliem voorgerecht. Erbij wordt een glas Gruner Veltliner, Hager Matthias, Mollandser Berg geschonken. Een mooi boeket van peren, perzik, peper en bloemen. Een zeer elegante wijn.

Het bord wat aan mijn kant geserveerd wordt is niet alleen een streling voor het oog maar zeker een streling voor de smaakpapillen. Ik zie langoustine, schuim van tomaat, crème van geitenkaas, crème van basilicum, gemarineerde watermeloen en pruimtomaatjes. De langoustine is kort gegrild en blijft zijn fijne lichtheid behouden. Hierbij word een glas Ziereisen, Steingrube uit 2013 geschonken met een aroma van fruit en een lichte nootachtige afdronk.

Quote

Patronne en sommelière Marieke heeft een bijzonder goede smaak

Hoofdgerechten

Onze hoofdgerechten zijn enerzijds rosé gebakken entrecôte met een jus van zwarte knoflook, meiknol, romanesco, knolselderij, anijspaddenstoelen. De entrecôte is sous vide bereid en voor het doorgeven even krokant gebakken. Vol en sappig van smaak. Het glas rode wijn Chateau Roudier, St Emilion uit 2013 is een prachtige begeleider met een kaneel en vanille-achtige afdronk.

Ik krijg maïshoender, kreeft, Opperdoezer ronde (aardappel) in kreeftenvocht bereidt, rouille, cantharellen, spaghetti van snijboon, schuim van limoenblad geserveerd. Zacht gegaard, sous vide bereide maïshoender, aan de bovenkant krokant gegrild, samen met een minimale hoeveelheid gepocheerde kreeft en het friszure schuim van limoenblad een mooie driehoeksverhouding. Daarbij schenkt Marieke een Oostenrijkse rode wijn van het huis Johannes Trapl, met lichte en fruitige afdronk.

Boeddha's hand

We kiezen als dessert voor Boeddha's hand. IJs van Boeddha's hand (exotische citrusvrucht), parfait van bloedsinaasappel en kalamansi, ringetjes van kalamansi, ganache van witte chocolade. Het is een dessert dat tot in elk detail bekoort. Een slokje van Riesling Spätlese Urziger Würzgarten uit 2006 is een schoonheid om te proeven.

Het dessert van mijn gast kan ook zó naar een tentoonstelling. Fudge, ijs van gezouten popcorn, krokant gebrande banaan, schuim van gezouten caramel. Een mooie balans van zoet en heel licht zout. Een glas PMC Eiswein uit 2011 met een krachtige smaak van exotisch fruit, licht zuur en gekruid past bij dit dessert.

Bij de koffie, met tongstrelende friandises als afsluiting, kunnen we niet anders zeggen dan dat le VIN 'x een parel is. Elk gerecht is tot in detail verzorgd. Elk ingrediënt blijft in zijn waarde. De wijnkeuze bij de gerechten laten overduidelijk zien dat de patronne en sommelière Marieke een vakvrouw is en een bijzonder goed smaak heeft voor prachtige Duitse en Oostenrijkse wijnen. Het was een mooie kennismaking.

De score: 7,9/strong>

- Voorgerecht: 8,0
- Tussengerecht: 7,5
- Nagerecht: 8,0
- Bediening: 8,5
-Ambiance: 7,5
- Prijs/kwaliteit: 8,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement