Volledig scherm
Bij Lef wordt aandacht besteed aan het eten. Zoals hier, waar een palet Lef gemaakt wordt. © Dolph Cantrijn

Een 8,0 voor restaurant Lef uit Helvoirt: culinaire lefgozers verwennen hun gasten

OVER DE TONGHELVOIRT - In het pikdonker rijden we naar Helvoirt om ons bij Lef te laten verwennen. Het restaurant doet z'n naam eer aan. Hier wordt met lef en liefde voor de gasten gekookt.

Eten met lef? Dat wil toch iedereen! En zeker bij twee stoere culinaire lefgozers. Het is even zoeken om ze te vinden in Helvoirt want de navigatie kent het huisnummer niet en stuurt je naar rechts in plaats van links op de Nieuwkuijkseweg. Houd het in de gaten als u die richting op wilt. Het is ook nog eens stikdonker op het smalle weggetje.

Binnen worden we op charmante wijze ontvangen door de flamboyante patron/gastheer/sommelier Maikel Kappen. Meteen aan de linkerkant bevindt zich de open keuken waarin patron en chef Sietse Blummel aan het werk is.

De tafel is ingedekt met prachtig beschilderde borden van kunstenares Marianne van den Wijngaard. Haar kunstwerken zien we ook terug in de deuren naar de keuken. Nu zou onze aandacht bij het mooie bord moeten blijven, maar kijken we naar boven, dan zien we een indrukwekkend groot schilderij aan het plafond hangen van Ad van Veghel. Kreeft, paddenstoelen, groenten en opa kijken neer op de gasten.

Zeven gangen

De menukaart is een dubbelgevouwen A4'tje van glanzend dik papier. Met daarop de tekst WTF, in dit geval betekent het: What's The Food. Op de kaart een menu van zeven gangen waaruit je zelf kunt kiezen hoeveel gangen je wilt. We kiezen voor het viergangenmenu.

We beginnen met een amuse waarin verschillende bereidingen van bietensoorten de hoofdrol spelen: jus van biet, crème van biet, meringues van biet en geitenkaas. Een smakelijke combinatie van zoet en zuur. Het stemt ons goedgemutst en nieuwsgierig naar wat komen gaat.

Op tafel wordt olie neergezet van Griekse Kalamata-olijven en boter, op smaak gebracht met huisgerookt zeezout, en een verse snee stokbrood met een lekkere knapperige korst.

De kaart

- Het menu is uitgeschreven voor zeven gangen, waaruit ook een menu van drie, vier, vijf of zes gangen kan worden gekozen.

- De gegeten gerechten: diepzeegarnaal, sliptong, dim sum, fettuccini, procureur van Iberico varken, hervekaas met eendenlever en baklava.

- Er zijn extra gerechten bij te bestellen.

- Er wordt rekening gehouden met een dieet of allergie.

- Geopend van woensdag tot en met zondag. Lunch van 12 tot 14 uur.

- Diner van 17.30 tot 21.30 uur.

- Kerstmenu staat al online. U kunt ook een kerstmenu voor thuis bestellen.

Dierbaar kleinood

Maikel serveert de voorgerechten alsof hij een dierbaar kleinood aan ons wil geven. Met vervoering licht hij toe: ,,Wilde diepzeegarnaal, verschillende bereidingen van zeewier, waaronder wakame in tempura, salade van wakame, komkommer gemarineerd in Ponzu (sojasaus), salade van oesterblad, mayonaise van kerrie en limoen."

De garnalen zijn mals, licht gerookt en knakken tussen je tanden, ze hebben een intens volle smaak.

De verschillende zeewieren zijn in juiste hoeveelheid aanwezig en niet dominant. De wakame in tempura is pittig en knapperig. Met de salade van oesterblad een verkwikkend en zeer royaal voorgerecht.

Een glas Riesling van Heinrich Vollmer 2015 past hier uitstekend bij. Mijn tafelgenoot drinkt een glas bier van Brouwerij de Markies in Den Bosch, speciaal voor Lef gebrouwen tripel weizen.

Quote

Het is fijn om te zien hoeveel passie hij heeft voor zijn werk en het verwennen van gasten

Dimsum

Ons tussengerecht laat niet lang op zich wachten: dimsum gevuld met langzaam gegaarde kip in bouillon van citroengras en korianderolie met taugé en bosuitjes. Niet heel spannend en het zou zeker gewaagder mogen, maar het is een subtiel gerechtje en geeft rust aan de smaakpapillen.

Het hoofdgerecht 'knalt' tegelijk met het enthousiasme van Maikel op tafel. Het is fijn om te zien hoeveel passie hij voor zijn werk heeft en met wat voor bevlogenheid hij het geserveerde gerecht toelicht.

Dat is procureur (nek) van het Iberico varken, 24 uur gepekeld, 48 uur gegaard op 110°, afgelakt met mosterd en geserveerd op een stamppotje van prei. Het schuim van gepofte knoflook, krokantjes van pastinaak en jus van dragonmosterd maken van het bord een plaatje. Het vlees is bovengemiddeld heer-lijk bereid. Vol van smaak en sappig. De jus van dragonmosterd is een superbe aanvulling. Al het andere is - weliswaar een smakelijke - bijzaak.

Dessert

We gaan het bijna jammer vinden dat we aan het dessert toe zijn, maar zijn evengoed nieuwsgierig. Baklava, met ananas en pistache. In plaats van het klassieke bladerdeeg is filodeeg gebruikt. Dat is ingerold met een karamel gemaakt op basis van ananas en pistachenootjes. Geserveerd op een spiegel van Griekse yoghurt en karamelsaus en roomijs gedraaid van gezouten cashewnoten. Je zou denken: dat wordt mierzoet, maar dat is zeker niet het geval. Een uitgebalanceerd dessert met een afwisseling van zoet, zout en, door de Griekse yoghurt, friszuur.

Bij de koffie met bonbons leunen we voldaan achterover. We zijn onder de indruk van de uitstekend bereide gerechten. Hier proef je hart en ziel van twee enthousiaste mensen die samen een team vormen en één gemeenschappelijk doel hebben: de gasten verwennen.

De score: 8,0

- Voorgerecht: 8,0
- Tussengerecht: 7,0
- Nagerecht: 8,0
- Bediening: 9,0
- Prijs/kwaliteit: 8,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement