Volledig scherm
Eten in een treinwagon is een aparte beleving. © Dolph Cantrijn

Een culinaire treinreis in Eetbar De Wagon in Tilburg: 7,0

OVER DE TONGTILBURG - Eten in een oude treinwagon is een echte beleving. Het kan in Tilburg bij Eetbar De Wagon. Het eten dat in de coupé geserveerd wordt is niet denderend, maar kan nog wel op het goede spoor komen.

Aan de noordzijde van het station in Tilburg, vanuit de nieuwe ingang, loop je regelrecht af op Eetbar De Wagon, een gerestaureerd rijtuig uit 1930. Het is een absolute blikvanger. Liefhebbers van oude treinwagons kijken hier vast hun ogen uit. We worden bijzonder hartelijk ontvangen door twee dames, gekleed in donkerblauwe sjieke jurkjes.

De bediening legt ons charmant uit wat de mogelijkheden van onze culinaire reis zijn. Een barsnack, loempia van eend met hoisin-mandarijn dip, een knapperig deegkorstje, zachte royale vulling van fijn gesneden eend en de pittige dip, brengt ons in een prima stemming.

Een 'treinreis' in De Wagon vraagt om efficiëntie volgens de chef. De keuze is daarom beperkt. Drie voor- hoofd- en nagerechten staan op de kaart en hiermee mag je naar wens een twee- of driegangenmenu samenstellen.

Maïs

We beginnen de reis met de maïskip met pikante maïs, tomatensalsa en huisgedroogde tomaten met burrata en gegrild zuurdesembrood. De stukjes maïskip liggen tussen schijfjes pruimtomaatjes, avocadoblokjes, enkele maïskorrels en een tapenade van zwarte olijven. De tomatensalsa mist de intensiteit van tomaat, de naar dunne mayonaise uitziende dressing roept geen associatie op met tomatensalsa. De maïskip is sappig van binnen, krokant van buiten en smaakt ook naar kip.

Bij mijn reisgenoot komen de huisgedroogde tomaten en burrata op tafel. Het is een royale hoeveelheid, niet te lang gedroogde, kruidige en smaakvolle ontvelde tomaten. Ze zijn daardoor niet taai en dat is aangenaam. Daarbij komen enkele groene olijven, zwarte olijvenpesto, een minimale hoeveelheid burrata (verse kaas gemaakt van mozzarella en room) en een flinke hoeveelheid rucola, aangemaakt met een lichte vinaigrette. Het nadeel van rucola is dat elke vinaigrette ten onder gaat aan de scherpe nootachtige smaak van deze slasoort.

Geen echte kick

De kaart

-De Wagon is gesloten op maandag en dinsdag. Om 088.30 uur is de ochtendspits voor het ontbijt. Zaterdag en zondag is dat om 10.00 uur. Vanaf 11.30 uur wordt de lunch geserveerd.

- Vertrekmomenten voor het diner: reserveren tussen 17.00 uur en 18.15 uur. De tweede rit vertrekt om 20.00 uur en gaat over in het nachtnet om na te borrelen. Let op! Reserveringen met vier gasten gaan naar de coupé. Reserveringen voor twee aan de eetbar.

- De kaart wisselt maandelijks.

- Het losse treinstel kan als groepsruimte gehuurd worden.

Van de Italiaans getinte voorgerechten, waarvan we geen echte kick krijgen, gaat de reis naar het verre Oosten en India. Onze volgende halte is een dahl curry met flespompoen en citrus en heilbot met paksoi, basmatirijst en tom kha gai. De curry ziet er rommelig uit. Dahl curry is een vegetarisch gerecht uit Sri Lanka met rode linzen. Op een lepel linzen liggen 3 stelen aspergebroccoli (een broccoliras met open koppen en fijne aspergeachtige stelen), 2 stukjes pompoen, blokjes paprika, 1 schijfje grapefruit en gehalveerde pruimtomaatjes. Een lepel Indiase yoghurtdip is ernaast gekwakt.

Bij de heilbot met paksoi raken we weer iets vrolijker gestemd. Op een knapperig gestoomde mini-paksoi, rode paprika en enkele boontjes ligt een mooie en perfect gegaarde moot heilbot. Een lepeltje gehakte geroosterde pinda's erop voor de bite. De basmatirijst ligt in een badje van ingedikte tom kha kai (van origine een soep gemaakt met kip, kokosmelk, citroengras en galangawortel).

De sides, de bijgerechten, moeten we apart bestellen. We kiezen de wedges met ponzu mayonaise. À raison van € 4,50 krijgen we een schaaltje hete en knapperige in de schil gefrituurde aardappelschijven met een schaaltje Japanse mayonaise aangemaakt met ponzu (dat wordt gemaakt van mirin, rijstazijn, bonitovlokken en kombu).

Advies

De laatste halte is het dessert. In een kommetje krijgt mijn reisgenoot kokos panna cotta, passievruchtensorbet, blokjes bananenbrood, stukjes banaan, mango en ananas. Met een tip van de bediening dat de smaak goed tot zijn recht komt als alles door elkaar gehusseld is. Dat advies wordt opgevolgd. Het geeft niet het effect wat de chef voor ogen heeft. Het wordt een mengelmoesje en ziet er niet aantrekkelijk uit. De zure passievruchtensorbet domineert alle ingrediënten. Een flop.

Quote

Het dessert wordt een mengelmoes­je en ziet er niet meer aantrekke­lijk uit

Dessert

De score: 7,0

- Voorgerecht: 6,0
- Hoofdgerecht: 6,0
- Nagerecht: 5,0
- Bediening: 9,0
-Ambiance: 9,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

Mijn dessert is een chocolademousse, cassissorbet, in een mespunt olie gemarineerd rood fruit en meringue van framboos. De mousse is luchtig en heeft een goede chocoladesmaak. De gemarineerde aardbeien, zwarte bessen en frambozen worden door de olie zachter van smaak. De schotjes van meringue (schuimgebak gemaakt van opgeklopt eiwit en suiker, gedroogd en gebakken in de oven) zijn bestrooid met gemalen zoethout. Het is een pittige toevoeging aan de eigenlijk saaie meringue.

Bij de koffie zijn we het er over eens dat Eetbar De Wagon een aparte beleving is en een reis er naar toe zeker waard. De ingrediënten zijn van goede en verse kwaliteit, de uitvoering is niet denderend en kan nog op het juiste spoor komen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement