Brasserie de VOC in Udenhout

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,0

Een visplankie voor twee bij Brasserie de VOC

Over de TongOok al valt het hoog-geprezen terras wat tegen, bij Brasserie de VOC in Udenhout ben je aan het goede adres voor warme gastvrijheid en heerlijke hoofdgerechten.

Volledig scherm
Dennis Brok serveert buiten op het terras van Brasserie de VOC. © Jeroen Verhelst/Beeld Werkt

Udenhout is door de Misset Horeca, het multimediale informatieblad voor de horeca, op de culinaire kaart gezet. En wel met Brasserie de VOC. De Brasserie veroverde de 8ste plek in de Terras Top 100! De criteria om een plek in de top 100 te verwerven zijn onder andere algehele uitstraling, gastvrijheid, netheid, warenkennis, ondernemerschap. Daar we deze zomer gezellige en smaakvolle terrassen met u willen delen, gaan we een kijkje nemen bij de nummer 8.

Marine

Ruim een jaar geleden openden Dennis en Patty Brok hun brasserie VOC. Beiden hebben een achtergrond bij de Marine. Op de vaart groeide de wens om samen een restaurant te beginnen. Patty staat achter het fornuis, Dennis bedient.

Onze verwachting over het terras is door de gegeven score hoog. De eerste aanblik daarvan is telleurstellend. De brasserie ligt langs een doorgaande weg. Ernaast ligt een druk bezochte benzinepomp. Het bescheiden terras ligt beschut achter leibomen. De zon wordt afgeschermd door een zwarte luifel. Plastic tafels in houtkleur en kunststof stoelen eromheen. Op de hoeken staan steigerhouten loungebanken. Houten bloembakken scheiden het terras van de parkeerplaatsen.

We worden hartelijk ontvangen door de gastheer. We kiezen een tafeltje op het terras. De kaart is gevuld met omschrijvingen waar een zeeman vrolijk van wordt! Wij vermoeden kinderen ook: ‘Alle dekhulpjes die hun kindermenu helemaal op hebben, krijgen een ijsje van de VOC!’

De kaart

- Bij VOC kunt u terecht voor aantrekkelijke arrangementen in de Kajuit.

- Lunchgerechten vanaf € 7,50.

- Tussen Wal en Schip Plankies vanaf € 12,00.

Voorgerechten als wijngaardslakken € 12,00.

Kipcocktail € 7,00.

Midscheeps voor landrotten, pulled porc € 16,-

Goede bekomst- desserts Peche melba € 7,00; Rood fruit gebak € 7,00.

Landwinkel met landelijke souvenirs en streekproducten.

- Openingstijden Maandag 17.00-21.00 uur Dinsdag gesloten Woensdag t/m zondag 12.00-22.00 uur.

- Voor meer informatie: brasseriedevoc.nl

We kiezen van de kaart ‘tussen wal en schip’, plankies om te delen. Een visplankie voor twee. Gevuld met gefrituurde inktvissen met aioli (knoflookmayonaise), huisgerookte zalm met zeewierpesto en gamba’s in Indonesische kokossaus. De inktvisringen komen van de groothandel, de vraag over de inhoud laat ik achterwege, er is genoeg negatieve discussie over geweest. De aioli is goed op smaak, fris en veel knoflook. De huisgerookte zalm wordt als fijngehakte tartaar geserveerd op een bedje van gemengde slasoorten en zeewierpesto. We herkennen weinig zeewier in de pesto. De gamba’s zijn knapperig gegaard. Gewenteld door de pittige kokossaus op smaak gebracht met rode curry, valt dit onderdeel het meest in de smaak. Op de plank staat een schaaltje met brood en boter. De boter in een plastic wegwerpcupje geserveerd. Dat kan écht niet! Dit soort botercups horen thuis in een hotel aan de ontbijttafel.

We hebben inmiddels diverse malen de benzinepomp geroken en besluiten voor het hoofdgerecht naar binnen te gaan.

Overheerlijk

Onze volgende gerechten scoren beduidend beter. Mijn gast krijgt makreel van de grill in bananenblad met verse gember en ketjap. In een stoommandje ligt, gewikkeld in bananenblad, de makreel. Mijn gast smult van de overheerlijke vis, de pittige verse gember en de zoete ketjap zijn een uitmuntende tegenhanger. Gegarneerd met knapperige taugé, bosuitjes en kleurige groenten, een mooi gerecht.

Ik eet als hoofdgerecht gebakken rode mulfilet met mosterdsaus, op een bedje van fijngesneden wortel, koolrabi en enkele takjes zeekraal en lamsoor. De filets zijn goed gebakken. Had een fractie gaarder mogen zijn maar dan zoek je spijkers op laag water. De licht pittige mosterdsaus past goed bij de ietwat zoete smaak van de rode mul.

In twee frietmandjes krijgen we knapperige in de schil gebakken friet en een frisse salade van watermeloen en feta met rode peper. Past uitstekend bij deze warme zomerdag. We drinken er een glas witte huiswijn bij, Il Cigno Pinot Grigio. Een gemakkelijke witte wijn met een vleugje fruit en citrus.

Quote

Alle dekhulpjes die hun kindermenu helemaal op hebben, krijgen een ijsje van de VOC

Lavendelijs met verse aardbeien, zoete balsamicosaus en slagroom neem ik als dessert. Een heerlijk zacht aromatisch gedraaid ijs. De aardbeien zijn lekker zoet. Jammer dat de balsamicosaus ook in royale lijnen over het ijs gegoten is. Alleen over de aardbeien was voldoende geweest. Dit ijs heeft niet méér nodig.

Het Kaasplankie met Brabantse blauwe kaas, lokale abdij en geitenkaas van mijn gast is aangekleed met een lepel appelstroop, walnoten en brood als garnering. Daarbij wordt een glaasje Pedro Ximenez sherry geserveerd. Geen kneuterige stukjes kaas, en goede smaak.

We nemen tot slot een kop koffie op het terras en horen van de gasten naast ons dat ze hier zo graag eten omdat de chef écht rekening houdt met allergieën. Dennis en Patty zijn een sympathiek team met warme hartelijkheid en zorg voor hun gasten. Voor het terras rijden we niet meer om. Wel voor het hoofdgerecht, de uitstekende bediening en de warme gastvrijheid. 

De score: 7,0

- Voorgerecht 6,0
-Hoofdgerecht 8,0
-Nagerecht 7,0
-Bediening 8,0
-Ambiance 6,0
-Prijs/kwaliteit 7,0