Restaurant Het Oude Veerhuis in Ammerzoden

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,4

Een zomeravond
aan de Maas om aan te raden

Over de TongHet Oude Veerhuis in Ammerzoden is een absolute aanrader voor een zomerse dag aan de Maas. En de schotel met zeevruchten is allesbehalve saai.

Volledig scherm
Het terras aan de Maas van het Oude Veerhuis. © Dolph Cantrijn

Wat is er fijner om op een zomerse avond op een terras te eten met uitzicht over de Maas? Als het weer het tenminste toelaat. Dat doet het helaas vandaag niet. Er waait een stevige wind over de Bommelwaard en de smalle dijk naar restaurant Het Oude Veerhuis in Ammerzoden.

De voltallige bediening heet ons welkom vanachter de bar en raakt even in verwarring door onze vraag om een tafel aan het raam. Daarvoor hebben we niet specifiek gereserveerd uit onwetendheid. Dat blijkt wél de bedoeling te zijn. Het levert enige discussie onder het personeel op maar we krijgen een tafel aan het raam in de serre! Na deze hobbels kijken we uit over het terras, de Maas en de groene weilanden van de Bommelerwaard. Een prachtig uitzicht! ­Hollandser kan niet.

De kaart

- Beroemd is Het Oude Veerhuis vooral door voortreffelijke visspecialiteiten. Maar ze serveren ook heerlijke vlees- en vegetarische gerechten. De keukenbrigade kookt hippefusion- gerechten vanuit de gehele wereld en echte klassiekers.

- Rundvlees van het Hereford ras uit Ierland staat op de menukaart alsook varkensvlees van het piétrain-varken.

- Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: lunch van 12.00uur tot 14.30 uur Diner van 17.30 uur tot 21.00 uur Zaterdag diner vanaf 17.30 tot 21.00 uur Zondag geopend vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur. Maandag gesloten.

- Voor meer informatie: hetoudeveerhuis.nl

Naast de grote bar staat een homarium (leefsysteem voor schaaldieren) gevuld met kreeft. Logisch, als je schrijft dat je restaurant beroemd is om zijn visgerechten. We bestellen een aperitief en krijgen naast de menukaart een kleine kaart, ‘vis aan de Maas’ met uitleg van de gerechten welke horen bij de zeevruchtenschotel. Het is een respectabele lijst met gerechten. Deze bestseller van chef en eigenaar Jeroen Roeters willen we niet missen. De zeevruchtenschotel is te bestellen vanaf twee personen.

Quote

We hoeven niet
te stoeien met
de scharen of poten van de kreeft

De bediening stelt voor om met de bisque (kreeftensoep) als voorgerecht te beginnen. Wij passen ons aan de culinaire gewoontes van Het Veerhuis aan. De bisque wordt in een klein glaasje geserveerd. De soep is onbetwistbaar van verse schaaldieren gemaakt maar is wat flauw en mist de kenmerkende pit van een goede bisque met een vleugje Cognac! We bestellen een glas huiswijn Chardonnay Ardèche van Louis Latour 2016. Een volle krachtige wijn welke uitstekend gaat passen bij onze visgerechten.

Op een weelderig gevuld plateau met twee verdiepingen komen de volgende visgerechtjes. Voor ieder een halve kreeft. De chef heeft de kreeft uitstekend voorbereid. We hoeven niet te stoeien met de scharen of poten. Het vlees is gestoomd, lauwwarm, mals en heerlijk. We kunnen de kreeft dopen in een huisgemaakte cocktailsaus. Twee rauwe en twee gegratineerde oesters, de laatste zijn gegratineerd met Grana Padano (Italiaanse harde kaas). De rauwe oesters zijn supervers en zilt. De gegratineerde natuurlijk ook maar door de kaas proef je de oester niet meer.

Gestoomd rivierkreeftje

In een glaasje krabsalade, aangemaakt met mayonaise en crème ­fraîche, op een dotje fijn gesneden ijsbergsla, smaakt fris. Over de rand van het glas hangt een gestoomd rivierkreeftje. Niet alleen ter decoratie maar ook om op te peuzelen. Vier mootjes tonijn, kort gemarineerd met sojasaus, gember en wasabi (scherpe specerij) tipjes op het bordje zijn lekker gemarineerd en bevallen goed. Twee mootjes half gegaarde zalm met een likje mosterd-dillesaus er op. Uitmuntend mootje vis. Vier grote black tiger garnalen, beetgaar en lekker knapperig gebakken met sojasaus, limoen en bosuitjes gegarneerd. Twee gebakken coquilles, gewikkeld in Pata Negra (Spaanse Ibericoham) op een bedje van zeekraal en tipjes truffelmayonaise. Dit gerechtje komt iets minder uit de verf. Een dun flintertje Pata Negra hangt een beetje zielig om de diepvries coquille heen. De truffelmayonaise proeven we amper.

Twee Stellendammer kroketjes maken het voorgaande minpuntje méér dan goed. Het kroketje is zoals het hoort te zijn, krokante korst, smaakvolle vulling. Perfect!

De chef serveert er friet en een heerlijke salade bij. Compliment voor de fris zure ontvelde tomaten in de salade! De tomaten zijn een nacht gemarineerd in azijn, suiker en kruiden. De zeevruchtenschotel is allesbehalve saai, dat kunnen we gerust zeggen.

Quote

Het geduld wordt beloond met minides­serts waar je U tegen zegt

Van de dessertkaart mogen we zelf drie combinaties van gerechtjes maken. Mijn tafelgezelschap kiest voor de warme chocolademuffin (cake), crème brûlée met Grand Marnier en gekonfijte gember met room en sesamkletskop. Ik kies ook voor de warme chocolademuffin. De Dame Blanche en hangop met rabarbercompote.

We moeten ruim 30 minuten wachten op het dessert maar het geduld wordt beloond met minidesserts waar je best U tegen zegt. De chocolademuffin is warm, de chocolade loopt er uit. Likkebaardend lekker en precies zoals het zijn moet. Staat samen met de fris zure rabarbercompote op plek één.

Bij de koffie leunen we voldaan achterover. De specialiteit van het huis – de zeevruchtenschotel – kunnen we ten zeerste aanraden. Het personeel is jong en af en toe onervaren maar bijzonder attent en vriendelijk. Een aanrader voor een zonnige dag aan de Maas en mocht u met uw boot willen komen? Dat kan. Het Veerhuis beschikt over een eigen ­gastensteiger in de jachthaven. 

De score: 7,4

- Voorgerecht 6,0
-Hoofdgerecht 8,5
-Nagerecht 8,0
-Bediening 7,0
-Ambiance 7,5
-Prijs/kwaliteit 7,5