Volledig scherm
De Waag in Boxtel. © Dolph Cantrijn

Kleine gerechten vullen de avond bij De Waag in Boxtel: een 7,0

OVER DE TONGBOXTEL - Het haardvuur en de hartelijke bediening zorgen voor een warm welkom bij De Waag in Boxtel. Kleine porties bieden de mogelijkheid meerdere gerechten te bestellen, maar we misten een verrassing.

De gezellige Markt van Boxtel biedt voor elk wat wils. Wij dineren bij restaurant De Waag. Het restaurant is gebouwd in twee charmant uitziende samengevoegde monumentale pandjes. Het is steenkoud buiten; de ontvangst door de bediening en de blik op de vlammen in de open haard daardoor des te warmer.

Een grote toog aan de rechterkant is een prima plek voor een aperitief. We kijken om ons heen en zien een sfeervolle en behaaglijke inrichting. We bestellen een aperitief en krijgen daarbij een schaaltje met olijven, gefrituurde chips van cassavewortel en hummus van kikkererwten.

Kleine porties

De kaart biedt voldoende keuze uit diverse gerechten. De gerechten worden in kleine porties geserveerd. Dat biedt de gast de mogelijkheid meerdere gerechten te bestellen. Eigenaar en chefkok Jurgens Bosmans en gastvrouw Elise Bosmans geven daarmee de gasten de gelegenheid te proeven van kleine gerechtjes.

Willen we brood bij het voorgerecht, dan moeten we dat apart bestellen. Een 'halfje bruin met aioli (knoflookmayonaise), tapenade en boter' voor €3,25. Daarvoor krijg je vier kleine sneetjes brood.

De kaart

- Menukaart is samengesteld uit kleine gerechten

- Zowel de lunch- als dinerkaart is zeer uitgebreid.

- Vrijgangen dagmenu à 37,50 euro. Er is ook een businesslunch voor 29,50 euro.

- Voor bij de borrel zijn er verschillende hapjes te bestellen, zoals oesters, olijven en snackhapjes.

Het restaurant beschikt over een kaaskeldertje waar men kan kiezen uit verschillende kazen.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Crole Hoeve

We beginnen met een gerecht met zalm en beef tataki. Bij de beef staat een sterretje dat verwijst naar de leverancier van het rund, de Crole Hoeve in St. Oedenrode. Het mootje zalm is licht gemarineerd, er ligt een dotje crème fraîche op en er omheen zien we een garnering van haringkuit, lotuswortel en gemarineerde paprika. De zalm is krakend vers en mals, voor zover je dat van zalm kunt zeggen. De frutseltjes er omheen sieren het bordje op maar geven geen wauweffect.

Mijn gast krijgt de beef tataki op haar bordje, eenvoudig te bereiden door de biefstuk in olie dicht te schroeien en te marineren in onder andere sojasaus. Het bordje is fijntjes opgemaakt met noodles, sojaparels, blokjes gemarineerde watermeloen, enkele takjes salade en tipjes oosterse mayonaise. Had het aan mijn gast gelegen, dan was dit gerecht in drievoud geserveerd, zo goed vindt ze het vlees.

We hebben als hoofdgerecht gekozen voor gamba's en brassato di manza. Drie uitstekend gegaarde gamba's op een bedje van basmatirijst, paksoi en in een kringetje gespoten toefjes wortelpuree. Voor mij komt de brassato di manza, gestoofde runderrollade. Het vlees wordt aangebraden, langzaam gegaard en eenmaal afgekoeld in dunne plakken gesneden. In dit geval geserveerd in een rode wijnsaus met rozemarijn en gewelde rozijnen, knapperig gefrituurde truffelaardappeltjes en couscous. Twee prima gerechten waar niets op af te dingen valt.

Het garnituur moeten we apart bestellen, een halve puntzak Lamb &Weston frieten met mayonaise à raison van €3 en een royale gemengde salade à €4,50.

Quote

De charmant geklede bediening zorgt met aandacht voor de gasten

Dessert

We naderen het dessert met rasse schreden. Op de website staat dat een bezoek aan De Waag ook de gelegenheid biedt om het Kaaskeldertje te bezoeken. Dat willen we wel, maar krijgen meteen het antwoord dat de kelder vandaag gesloten is. Jammer, mijn gast is een kaasliefhebber en had het bijzonder gevonden haar kaasplateau te mogen samenstellen met de chef. Nu worden het de drie kaasjes van de kaart: reblochon, Delfts Blauw (geitenkaas) en Torta del Casar, een Spaanse zachte kaas met rijpe smaak. Erbij wordt een klein plakje membrillo geserveerd, een ingekookte pasta van kweeperen en crostini. Op de kaas valt niets aan te merken, maar in plaats van crostini was brood smakelijker geweest.

Het zoete dessert komt aan mijn kant. De serveerster schenkt over een bal chocolade gevuld met vanilleijs warme vanillesaus. De bedoeling is dat de bovenkant van de bal smelt. Dat mislukt, omdat de saus niet warm genoeg is. Het bord is opgeleukt met donkere kersen, een lepeltje mousse van witte en donkere chocolade, krokantjes van pistache. We vermoeden dat hier weinig handwerk, behalve het bord opmaken, aan te pas is gekomen.

Voldoende gegeten

Bij de koffie komen we tot de conclusie dat we ondanks de kleinere gerechten voldoende gegeten hebben. Het brood en de frieten vullen ruim aan. Een grote culinaire verrassing hebben we gemist. De charmant geklede bediening zorgt met aandacht voor de gasten.

Op de rekening staat een bijdrage van een euro voor de actie 'Eet met je hart', een initiatief van stichting Met je Hart om eenzame ouderen te steunen met een avondje uit eten. Netjes dat ons eerst gevraagd wordt of we de bijdrage willen geven. Natuurlijk!

De score: 7,0

- Voorgerecht: 7,0
- Hoofdgerecht: 7,5
- Nagerecht: 6.5
- Bediening: 7,0
-Ambiance: 8,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement