Volledig scherm
Bij restaurant Lotus in Vlijmen zijn de borden altijd goed gevuld. © Dolph Cantrijn

Lotus is een echte klassieke chinees, maar lekker? Het restaurant in Vlijmen krijgt een 6,8

OVER DE TONGVLIJMEN - Op zoek naar een echte Indische rijsttafel, kwamen we bij Chinees restaurant Lotus in Vlijmen terecht. Onze tafel stond bomvol met klassieke Indische gerechten, maar met wisselend succes.

Vlijmen is een dorp met veel sporthistorie. Sporthelden zoals wielerploegleider Piet Libregts en wielrenner Lars Boom komen hier vandaan. Net als Michael van Gerwen. Sinds hij wereldkampioen darten is geworden, weet iedereen waar Vlijmen ligt. Maar kun je er ook goed eten, vragen we ons af. In Vlijmen moeten we zijn voor een goede Indische rijsttafel, is ons verteld. Omdat de 'klassieke Chinees' uit ons straatbeeld verdwijnt en plaats maakt voor sushi, dimsum en 'sharing dishes', hopen we hier de authentieke rijsttafel te vinden.

Vernieuwd

Restaurant Lotus ligt midden in het dorp. Een ruime parkeerplaats aan de zijkant. Het terrasgedeelte vóór het restaurant aan de straatkant is modern donkergrijs gekleurd. Zwarte strakke stoelen en kaarsjes op de tafels nodigen uit om met warm weer buiten te eten. Binnen worden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw en krijgen een tafeltje pal naast een kleurig aquarium met exotische rondzwemmende visjes.

De inrichting ziet er pas vernieuwd uit met modekleuren zoals donkergrijs en bruin op de wanden. De donkere uitstraling wordt opgefleurd door foto's van vrolijke Chinese kindjes aan de muren.

De kaart

- Bij Lotus kunt u terecht voor Yammie Cha met keuze uit 30 kleine gerechten. Prijs: vanaf 4 euro per gerechtje.

- Een ander arrangement is Zen tea, een Chinese high tea. Wel 24 uur van tevoren reserveren. Kosten: 25 euro per persoon.

- U kunt ook kiezen voor Lotus fine selection: tweegangen voor 25 euro of driegangen voor 30 euro.

- Kindermenu's: 12,50 euro.

- Net als bij veel Chinezen heeft Lotus ook een afhaalmenu.

- Daarnaast is er een catering-service voor zowel bedrijven en particulieren.

- Openingstijden: elke dag van 11.30 uur tot 22.00 uur.

Chinees biertje

We bestellen het Chinese biertje Tsing Tao en krijgen een hippe dikke kaart aangeboden in de vorm van een ringband. Kleurig en vol met foto's van de gerechten. Zonder de vertrouwde nummers van de Chinese menukaarten. Omdat we onze zinnen gezet hebben op de Indische rijsttafel aangevuld met Chinese gerechten, hebben we met belangstelling het boekwerk doorgenomen maar ons niet laten verleiden door bijvoorbeeld de keuze uit een dertigtal kleine gerechtjes. Bij ons biertje krijgen we een schaaltje knapperig vers afgebakken Cassave kroepoek.

Schaaltjes

Op onze tafel verschijnen warmhoudplaten. De gastvrouw komt trots met een verrijdbare tafel met de gerechten op ons af. U weet vast uit ervaring: dat is véél. In mooie decoratieve schaaltjes geserveerd: babi pangang, (geroosterd varkensvlees met een saus op basis van tomatenpuree en ketjap) saté ajam, (kipsaté met pindasaus) pisang goreng ajam (in deeg gebakken banaan) sambal goreng ajam (kipstukken in sambal-saus), stoofvlees met milde pikante tomatensaus. Stoofvlees met een kerriesaus. Sambalboontjes. Gewokte witte kool. Atjar (groenten in kruidenazijn). Gehaktballetjes in tomatensaus. Gado gado (groentegerecht), gekookte eitjes in tomatensaus, taugé met kroepoek en pindasaus, Chinese flinterdunne frietjes, geraspte kokos met pinda's. We hebben er nasi en bami bij besteld. We blijven bij het goed smakende Chinese bier.

Quote

Het gehaktbal­le­tje is een harde, rubberach­ti­ge bal zonder smaak

Knapperig

Vinden we wat Chef Tak Kee Yeung bereid heeft ook allemaal lekker? De babi pangang smaakt uitstekend. Het randje van het vlees is knapperig geroosterd en het vlees is mals.

Het vlees van de saté, kip, is droog. Nét iets te lang gegaard. Het vlees krijg ik met geen mogelijkheid van mijn stokje af. De pindasaus is wat flauw van smaak. Het stoofvlees met enerzijds een tomatensaus en anderzijds een kerriesaus is goed gegaard en mild gekruid.

Ik proef van een gehaktballetje, maar kan niet definiëren wat het is. De structuur heeft niets van een balletje gehakt en is een harde rubberachtige bal zonder smaak. Dat laten we liggen.

De kippenboutjes hebben een krokant jasje en mochten iets langer gegaard worden, zodat het vlees net iets malser wordt.

De gebakken bananenstukjes zijn knapperig gebakken. De groentegerechtjes kunnen de toets der kritiek doorstaan. De bami en nasi zijn smaakvol gekruid.

Bubble-lychee

We sluiten af met een dessert: Bubble-lychee en Lotus-goes-nuts.

Twee indrukwekkend gevulde grote wijnglazen enerzijds gevuld met champagne, lychees en perenijs. Een halve passievrucht en aardbei als decoratie.

Aan mijn kant is het glas gevuld met in honing gedrenkte knapperige noten, vanille ijs, slagroom en chocoladesaus. Een aardbei en chocoladestaafjes voor de garnering. De desserts zien er zorgvuldig opgemaakt uit. Het ijs, van goede kwaliteit, komt van 't Heusden IJshuis. Prima!

Jasmijnthee

We krijgen tot slot koffie en jasmijnthee met daarbij twee overheerlijke bonbons van bonbonmaker La Fève uit Maastricht, één met de smaak van yoghurt, passievrucht en dragon en één met de smaak van clementine (citrusvrucht). Zo zorgt in ieder geval de afsluiting nog voor een aangename verrassing.

De score: 6,8

- Voorgerecht: 6,0
- Tussengerecht: 7,0
- Nagerecht: 7,0
- Bediening: 7,0
-Ambiance: 7,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement