Lotus is een echte klassieke chinees, maar lekker? Het restaurant in Vlijmen krijgt een 6,8
OVER DE TONGVLIJMEN - Op zoek naar een echte Indische rijsttafel, kwamen we bij Chinees restaurant Lotus in Vlijmen terecht. Onze tafel stond bomvol met klassieke Indische gerechten, maar met wisselend succes.
Delen per e-mail
Vlijmen is een dorp met veel sporthistorie. Sporthelden zoals wielerploegleider Piet Libregts en wielrenner Lars Boom komen hier vandaan. Net als Michael van Gerwen. Sinds hij wereldkampioen darten is geworden, weet iedereen waar Vlijmen ligt. Maar kun je er ook goed eten, vragen we ons af. In Vlijmen moeten we zijn voor een goede Indische rijsttafel, is ons verteld. Omdat de 'klassieke Chinees' uit ons straatbeeld verdwijnt en plaats maakt voor sushi, dimsum en 'sharing dishes', hopen we hier de authentieke rijsttafel te vinden.
Vernieuwd
Restaurant Lotus ligt midden in het dorp. Een ruime parkeerplaats aan de zijkant. Het terrasgedeelte vóór het restaurant aan de straatkant is modern donkergrijs gekleurd. Zwarte strakke stoelen en kaarsjes op de tafels nodigen uit om met warm weer buiten te eten. Binnen worden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw en krijgen een tafeltje pal naast een kleurig aquarium met exotische rondzwemmende visjes.
De inrichting ziet er pas vernieuwd uit met modekleuren zoals donkergrijs en bruin op de wanden. De donkere uitstraling wordt opgefleurd door foto's van vrolijke Chinese kindjes aan de muren.
De kaart
- Bij Lotus kunt u terecht voor Yammie Cha met keuze uit 30 kleine gerechten. Prijs: vanaf 4 euro per gerechtje.
- Een ander arrangement is Zen tea, een Chinese high tea. Wel 24 uur van tevoren reserveren. Kosten: 25 euro per persoon.
- U kunt ook kiezen voor Lotus fine selection: tweegangen voor 25 euro of driegangen voor 30 euro.
- Kindermenu's: 12,50 euro.
- Net als bij veel Chinezen heeft Lotus ook een afhaalmenu.
- Daarnaast is er een catering-service voor zowel bedrijven en particulieren.
- Openingstijden: elke dag van 11.30 uur tot 22.00 uur.
Chinees biertje
We bestellen het Chinese biertje Tsing Tao en krijgen een hippe dikke kaart aangeboden in de vorm van een ringband. Kleurig en vol met foto's van de gerechten. Zonder de vertrouwde nummers van de Chinese menukaarten. Omdat we onze zinnen gezet hebben op de Indische rijsttafel aangevuld met Chinese gerechten, hebben we met belangstelling het boekwerk doorgenomen maar ons niet laten verleiden door bijvoorbeeld de keuze uit een dertigtal kleine gerechtjes. Bij ons biertje krijgen we een schaaltje knapperig vers afgebakken Cassave kroepoek.
Schaaltjes
Op onze tafel verschijnen warmhoudplaten. De gastvrouw komt trots met een verrijdbare tafel met de gerechten op ons af. U weet vast uit ervaring: dat is véél. In mooie decoratieve schaaltjes geserveerd: babi pangang, (geroosterd varkensvlees met een saus op basis van tomatenpuree en ketjap) saté ajam, (kipsaté met pindasaus) pisang goreng ajam (in deeg gebakken banaan) sambal goreng ajam (kipstukken in sambal-saus), stoofvlees met milde pikante tomatensaus. Stoofvlees met een kerriesaus. Sambalboontjes. Gewokte witte kool. Atjar (groenten in kruidenazijn). Gehaktballetjes in tomatensaus. Gado gado (groentegerecht), gekookte eitjes in tomatensaus, taugé met kroepoek en pindasaus, Chinese flinterdunne frietjes, geraspte kokos met pinda's. We hebben er nasi en bami bij besteld. We blijven bij het goed smakende Chinese bier.
Het gehaktballetje is een harde, rubberachtige bal zonder smaak
Knapperig
Vinden we wat Chef Tak Kee Yeung bereid heeft ook allemaal lekker? De babi pangang smaakt uitstekend. Het randje van het vlees is knapperig geroosterd en het vlees is mals.
Het vlees van de saté, kip, is droog. Nét iets te lang gegaard. Het vlees krijg ik met geen mogelijkheid van mijn stokje af. De pindasaus is wat flauw van smaak. Het stoofvlees met enerzijds een tomatensaus en anderzijds een kerriesaus is goed gegaard en mild gekruid.
Ik proef van een gehaktballetje, maar kan niet definiëren wat het is. De structuur heeft niets van een balletje gehakt en is een harde rubberachtige bal zonder smaak. Dat laten we liggen.
De kippenboutjes hebben een krokant jasje en mochten iets langer gegaard worden, zodat het vlees net iets malser wordt.
De gebakken bananenstukjes zijn knapperig gebakken. De groentegerechtjes kunnen de toets der kritiek doorstaan. De bami en nasi zijn smaakvol gekruid.
Bubble-lychee
We sluiten af met een dessert: Bubble-lychee en Lotus-goes-nuts.
Twee indrukwekkend gevulde grote wijnglazen enerzijds gevuld met champagne, lychees en perenijs. Een halve passievrucht en aardbei als decoratie.
Aan mijn kant is het glas gevuld met in honing gedrenkte knapperige noten, vanille ijs, slagroom en chocoladesaus. Een aardbei en chocoladestaafjes voor de garnering. De desserts zien er zorgvuldig opgemaakt uit. Het ijs, van goede kwaliteit, komt van 't Heusden IJshuis. Prima!
Jasmijnthee
We krijgen tot slot koffie en jasmijnthee met daarbij twee overheerlijke bonbons van bonbonmaker La Fève uit Maastricht, één met de smaak van yoghurt, passievrucht en dragon en één met de smaak van clementine (citrusvrucht). Zo zorgt in ieder geval de afsluiting nog voor een aangename verrassing.
De score: 6,8
- Voorgerecht: 6,0
- Tussengerecht: 7,0
- Nagerecht: 7,0
- Bediening: 7,0
-Ambiance: 7,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Over de Tong Oakwood, voor de liefhebber van vlees
Bij Oakwood Grill in Veldhoven verschijnt een grote kist aan tafel; we mogen ons eigen steakmes uitzoeken. Zoveel is duidelijk: hier serveert men vlees. -
Over de Tong Jongleren door de wereldkeuken
Bij Eethuis Twintig combineren ze oud-Hollandse inleg en fermentatietechniek met Franse en Aziatische producten. Dat klinkt veelbelovend. -
Over de Tong Een parel aan het plein
De vreugde van de chefs komt verpakt in heerlijk eten. De bediening oogt piekfijn en blij. Niet verwonderlijk dus dat we ontspannen gasten zijn én zien bij het Eindhovense 1910. -
Over de Tong Puur en eerlijk eten bij Bistro JAN
In de schaduw van Waalwijks Sint Jan de Doper valt wat te vieren. Voor de eigenaren van Bistro JAN – het derde lustrum: hoera! – maar ook voor hun gasten. Wij komen er in ieder geval goedgeluimd vandaan. -
PREMIUM
Over de Tong We voelen ons senang bij Loro Blonyo
Je voelt je haast familie in het Indonesisch restaurant van Tri Susilah en Frans van Wessel. Het gastvrije onthaal maakt de sfeer huiselijk, ontspannen. Ja, Loro Blonyo is een aanwinst voor Helmond.
-
Over de Tong Toffe sfeer bij Eetkaffee Mozes
Waarom zijn eetcafés doorgaans leuk? Vanwege de ongecompliceerdheid. Zoals bij Eetkaffee Mozes in Goirle. -
Over de Tong Teleurgesteld verlaten we Leende
In ‘Gezonddorp’ Leende voelt de brasserie van De Scheuter historisch aan. Over het menu valt wat aan te merken. -
Over de Tong Geen indianen bij Geronimo! Wél een creatieve ‘chief’
‘Live well. Sin a little’, zondig af en toe een beetje en geniet. We nemen deze lijfspreuk van Geronimo in Hilvarenbeek serieus.