Volledig scherm
Geen uitgebreide menukaart, maar een keuze uit vijf voor- en hoofdgerechten. © Dolph Cantrijn

Restaurant Van Dijk is een sfeervolle stek in hartje Heusden: 7,0

OVER DE TONGHEUSDEN - Bij restaurant Van Dijk houden ze van puur koken. Chefkok Marcel en zijn vrouw Marianne willen 'een veelzijdige gastvrijheid bieden'. De ongecompliceerde en heerlijke gerechten stellen niet teleur.

Als we in Heusden op de Vismarkt staan, komen de kleurrijke herinneringen boven aan wijnschrijver en culinair specialist Pieter Taselaar, een van de allergrootsten in de culinaire journalistiek en bij leven mede-eigenaar van Heeren van Heusden Wijnkopers hier in het centrum. Zijn smaakanalyses gingen vergezeld van de nodige flessen wijn en waren beroemd en berucht. 

Met deze dierbare herinnering slaan we af naar de Stadshaven, waar we gaan eten bij restaurant en kookstudio Van Dijk, dat is gehuisvest in een gemoderniseerde villa. Het is druilerig en donker weer, de blik op een warm verlicht terras en de uitnodigende ingang zijn zeer welkom.

We worden stralend ontvangen door een jonge ober. We gaan door het levendig ingerichte restaurant richting ons tafeltje aan het raam. Kristallen kroonluchters zorgen voor een plezierige verlichting.

Kwaliteit en versheid

De kaart

- Van Dijk heeft niet alleen een restaurant, maar ook een kookstudio.

- In The Grillbar kan iedereen aanschuiven en een hapje eten.

- Onder de terrassen zit een wijnkelder verstopt.

- Het menu Van Dijk bestaat uit twee, drie of vier gerechtjes, exclusief dessert of kaas. Prijs per gangetje 12,80 euro; dessert 9,50 euro; kaas 12.50 euro.

- Het is ook mogelijk gerechten los van het menu te kiezen.

- Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag vanaf 17.00 uur. Zondag vanaf 12 uur.

Chefkok Marcel en zijn vrouw Marianne van Dijk willen puur koken en een veelzijdige gastvrijheid bieden. Dus geen lange kaart, maar een keuze uit vijf voor- en hoofdgerechten en vier desserts. Prima, als je op je website schrijft dat alles draait om de kwaliteit en versheid van het product is een uitgebreide kaart ook onhaalbaar.

Bovenaan de kaart staat een appetizer en brood vermeld. Dit moet apart worden besteld en je moet erom vragen.

Mijn gast kiest als voorgerecht de gerookte paling met toast en mierikswortelmayonaise, een bordje royaal opgemaakt met naast de paling een krakend verse salade. Her en der een druppeltomaatje (een piepklein tomaatje met een pittige smaaksensatie van tomaat en paprika) als garnering.

De paling komt van Schmidt Zeevis uit Rotterdam, bekend om zijn hoogstaande kwaliteit vis. En dat visitekaartje ligt hier op mijn bord. Botermals, geen grondsmaak. Verrukkelijk. De mierikswortel in de mayonaise domineert niet. Een ongecompliceerd en heerlijk voorgerecht.

Kalfslende

Voor mij wordt de kalfslende, vitello tonnato-style, met ansjovis, zoete ui en caesardressing neergezet. De kalfslende is kort aangebakken en langzaam gegaard. In tranches op het bord met de caesardressing (olijfolie, wittewijnazijn, mayonaise, wijn, ansjovisfilet, knoflook, sjalot) en een krakend verse groene salade, wederom een puik voorgerecht.

We hebben er brood bij besteld en dat wordt geserveerd met een huisgemaakte tomatentapenade, olijfolie en een in zilverpapier verpakt rolletje gezouten boter. Over het brood en de tapenade niets dan lof. In het gezouten botertje zit écht te veel grof zeezout.

We drinken een glas Chileense sauvignon blanc, Anakena Vineyards 2016. Fris met een licht zuurtje in de afdronk.

Quote

De chefkok en zijn vrouw willen puur koken en veelzijdi­ge gastvrij­heid bieden

Lamskoteletten

Mijn gast doet alvast een stapje richting lente en kiest als hoofdgerecht voor de lamskoteletten met tomaat, pastinaak en citroentijm. De flinke lamsrack (vlees van de rug gesneden, vandaar de ribbetjes) wordt op een houten plank geserveerd. Fijn rosé gebakken met een knapperig randje. Gegrilde tomaatjes, citroentijm en kleine salade als garnering; de pastinaak zien we niet.

Hierbij schenkt de ober een glas Portugese wijn uit de Dao, Udaca. Een graad of 2 te warm geserveerd en hij mist diepgang.

Kabeljouw

De score: 7,0

- Voorgerecht: 7,0
- Hoofdgerecht: 7,0
- Nagerecht: 8,0
- Bediening: 8,0
-Ambiance: 7,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

Ik heb gekozen voor de kabeljauw met curry, spinazie, pasta en limoen. De moot kabeljauw is kort op het vel gebakken en daarna even gegaard, zodat de lamellen van het mes glijden. Een fraaie moot superverse vis geserveerd op een bedje van dunne pasta licht aangemaakt met curry. Ook de spinazie heeft een vleug curry. Een flauwerd die er over valt dat er in plaats van limoen citroen op het bord ligt.

Het dessert is een bekoorlijke afsluiting van de avond. Tegenover mij verschijnen poffertjes met Grand Marnier en boerenroomijs. Ze zijn luchtig gebakken met een knapperig lichtbruin randje, in een klein badje van Grand Marnier en room. Hoe lekker kan eenvoud zijn. Watertandend kijk ik naar mijn dessert, chocoladebrownie met sinaasappel, amandel en room. De brownie is zoals ik het heerlijk vind: smeuïg, een beetje klef en plakkerig aan de lepel. Het ijs, de room en chocoladesaus geven fleur aan het bord.

Royale soes

De koffie wordt vergezeld van een huisgemaakte royale soes gevuld met slagroom. We genieten na van de ongecompliceerd bereide gerechten zonder allerlei groentetuintjes, zalfjes, schuimpjes en krokantjes. Wat op het bord komt is lekker vers. Voldaan verlaten we Heusden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement