Volledig scherm
De sfeervolle locatie en vriendelijke bediening compenseren het eenvoudige eten. © Dolph Cantrijn

Schuimende biertjes en stoere gerechten bij bierbrouwerij en restaurant Oijen: 6,6

OVER DE TONGOIJEN - Bij bierbrouwerij en restaurant Oijen speelt bier uiteraard de hoofdrol. Maar je kunt er ook terecht voor een niet te ingewikkelde hap eten.

Een prachtige route langs de meanderende Maas brengt ons bij bierbrouwerij en restaurant Oijen. Een écht familiebedrijf gerund door pa, ma, zoon en dochter. In de open serre worden we hartelijk ontvangen door de bediening. We zijn natuurlijk benieuwd naar de brouwerij en krijgen een rondleiding en uitleg over het brouwproces, met maar liefst negen Oijense speciaalbieren. Ook in het restaurant is bier goed vertegenwoordigd. De wanden zijn een etalage van biersoorten. Er hangt een ongedwongen en gemoedelijke sfeer. Is het de entourage niet die sfeer geeft, dan doet de bediening dat wel. Ze gaan spontaan en vrolijk om met de gasten. Je voelt je hier welkom.

Over wát we gaan drinken vanavond zijn we het snel eens. Bier! We beginnen met een glas Oijens Donker 6 procent en een Oijens pilske normaal. Het donkere bier heeft een prachtige kleur, mooi schuim en ondertoon van karamel en koffie. Misschien door het lage alcoholpercentage dat dit bier een wat dunne afdronk heeft. Het Oijens pilske met 5 procent alcohol is een fris biertje, echte doordrinker.

Tomatenknoflookboter

Kunnen we bij de brouwerij ook lekker eten? In de keuken staat Frits Jagers achter het fornuis. De kaart biedt een aantal stoere gerechten. We kiezen voor de charcuterie voor twee personen. Op tafel komt een plank gevuld met buikspek met rozemarijn en truffel, gebraden gepekelde procureur en parmaham. Apart in een mandje twee brollies en dip. Wat is een brollie? Heel simpel, een lekker afgebakken vers broodje aan een lollystokje. Er wordt geen bestek ingedekt bij dit voorgerecht. We krijgen een glas met prikkertjes. Dan maar met onze vingers aan de slag.

De kaart

- Bij de bierbrouwerij kun je terecht voor partijen en bedrijfsuitjes. Een bezoek aan de brouwerij en een rondleiding kan ook. Andere activiteiten: boerenzeskamp, handboogschieten, boer on tour.

- Elke vrijdag, zaterdag en zondag is het bourgondisch braaien.

- Lunchgerechten: soep en brood voor circa 5 euro. Voorgerechten van 10,50 euro tot 14 euro. Hoofdgerechten van 17 tot 24 euro. Kindermenu's 6,50 euro. Nagerechten van 1 tot 8, 50 euro. Driegangenmenu van 19,50 euro.

- Openingstijden: elke dag vanaf 11.00 uur. November tot en met maart: maandag en dinsdag gesloten.

Niet te dun

Zowel het buikspek als de procureur zijn niet al te dun gesneden en dat komt de bijzondere smaak ten goede. Het buikspek heeft een lichte rooksmaak, is absoluut niet vet en botermals. De beloofde truffel en rozemarijn proeven we niet echt. We missen het ook niet. De gepekelde procureur is zacht van binnen met een geroosterd randje. 

De parmaham is uitstekend. De twee dips zijn een mayonaiseachtige klodder met iets groens in een schaaltje, we nemen aan kruiden. Er is geen ingrediënt te herkennen. De tapenade van olijven, tomaat en paprika had iets meer toe te voegen. De charcuterie kan het makkelijk af zonder beide dips. Het gerecht wordt zonder bestek aangeboden, ik zou een servetje erbij op prijs stellen.

Hoofdgerecht

Onze hoofdgerechten zijn een medium gebakken angusbiefstuk van de chef, met tomatenknoflookboter en groenten uit het seizoen en 'Wat de pot schaft'! Dat is vandaag kalfs picanha (staartstuk) met rodeportsaus.

We wagen ons ondertussen aan de bierproeverij van Pils 5%, Blond 6%, Wit 5% en Kaboem, 10%. De Kaboem steekt er in de proeverij met kop en schouders bovenuit. Mogelijk ook door het hogere alcoholgehalte. Volle moutsmaak en stevige afdronk.

De angusbiefstuk is een fractie te lang gegaard waardoor het mooie vlees zijn sappigheid mist. De kalfs picanha is goed gebraden en mals. Beide borden zijn aangekleed met enkele worteltjes, boontjes en tomaten. De tomatenknoflookboter en rodeportsaus zijn van horecagroothandelkwaliteit. Maar zeker niet de verkeerde. Een volle schaal bloedhete friet, mayonaise en gemengde salade vullen de tafel.

Quote

De kaart biedt stoere gerechten die passen bij een lekkere pot bier

Nahap

Op de kaart heten de desserts 'nahap'. We willen de limoncello proeven en die wordt geserveerd bij zoet moelleke. Op het bord de aardbeien romanoff, bolletje mangoijs, verrassingstaartje en slagroom. Ik heb gekozen voor de mangoparfait met frambozensaus en slagroom. De limoncello is lekker zoetzuur. De aardbeien romanoff worden in een klein glaasje geserveerd, enkele aardbeien en een kwakje dikke naar niets smakende room. Niet de klassieke romanoff gemaakt van vanillesuiker, room, Grand Marnier en wodka. 

Het verrassingstaartje is een halffabriekstaartje en een dot slagroom willekeurig ernaast gespoten. Het glas met mijn dessert is gevuld met een mengsel van vanille- en mangoijs en daarop een laagje zoete Tova-dessertsaus en een bergje slagroom ernaast gespoten. Regelrecht uit de diepvries op tafel, dat duurt even voordat het steenkoude ijs eetbaar is. Het zijn geen desserts waarbij we juichen.

Kop koffie

We sluiten af met een kop koffie en een stukje boterkoek. We zijn het er over eens: bij de bierbrouwerij moet je zijn voor een lekker glas bier en een niet te ingewikkelde hap eten. Het is een speelparadijs voor kinderen en allerlei activiteiten op een sfeervolle locatie. Met dank aan de warme en sympathieke bediening hebben we een leuke avond gehad.

De vriendelijke bediening zorgt dat je een leuke avond uit hebt.

De score: 6,6

- Voorgerecht: 6,0
- Tussengerecht: 6,0
- Nagerecht: 5,0
- Bediening: 8,0
-Ambiance: 8,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement