Volledig scherm
De kenmerkende klinkerweg in de Bakertand blijft. © Google Streetview

B-team en omwonenden Bakertand vragen aandacht van de gemeenteraad

GOIRLE - Het Biodiversiteitsteam Goirle-Riel heeft een aantal bedenkingen bij het plan voor het gebied Bakertand in Goirle. Ook omwonenden willen alvast een aantal zaken meegeven voordat de gemeenteraad een klap met de hamer op het koersdocument geeft. Zoals bijvoorbeeld de oproep om de maximum snelheid op de A58 terug te brengen naar 100 kilometer per uur. Het stuk wordt dinsdagavond vanaf 19.30 uur besproken in de raadzaal.  

In een zogenoemd koersdocument zijn de eerste ideeën en schetsen op een rij gezet voor een compleet nieuwe woonwijk rond het straatje Bakertand in Goirle. Dat was Tilburgs grondgebied en bij de overdracht is afgesproken dat de winst die gemaakt wordt met de bouw van een nieuwe woonwijk, terugvloeit in de gemeentekas van Tilburg. Daarvoor is een BV opgezet die de 420 huizen gaat bouwen. 

In het koersdocument staat te lezen dat zowel het Biodiversiteitsteam als de omwonenden zijn betrokken bij het opstellen van deze eerste schets. Op zich klopt dat wel, zo schrijft het B-team in een brief aan de gemeenteraad, maar door 'gebrek aan capaciteit is er geen actieve inbreng geweest’ aan het plan. De opwaartse rand richting de A58 is ‘funest voor de huidige landschappelijke, hydrologische en ecologische kwaliteiten van het gebied', vindt het B-team. Ook het vol leggen met zonnepanelen vormen een grote verstoring in het gebied. 

Geluidsoverlast door de A58

De omwonenden wijzen op het feit dat in rekenmodellen voor geluidsoverlast wordt uitgegaan van een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur op de A58. Die is echter 130 kilometer en daardoor is de geluidsbelasting nog groter dan al wordt aangegeven. En waarom wordt een geluidswal niet helemaal doorgetrokken naar de oostkant van het gebied? Rond de Oostplas wordt voorlopig nog niet gebouwd, maar dat is wel ooit de bedoeling. 

,,Wij verzoeken dat het college in samenspraak met de gemeente Tilburg en de provincie bij de rijksoverheid pleit voor het terugbrengen van de maximum snelheid op de A58", schrijven de omwonenden van de Hoge Wal en De Volmolen. 

Volledig scherm
Het gebied rond de Lage Wal dat ook wel Bakertand-Oost wordt genoemd met links in beeld de Oostplas. © Google Maps

Tilburg e.o.