Volledig scherm
Wandelaars met honden. © ANP

Hondenbelasting Goirle en Gilze en Rijen ter discussie

GOIRLE - Niet volgend jaar, maar het jaar daarna wordt de hondenbelasting in Goirle afgelast. Als tenminste de motie van Lijst Riel Goirle (LRG), CDA en de Arbeiderspartij Goirle en Riel wordt aangenomen dinsdag. Ook in Gilze en Rijen staat die belasting zwaar ter discussie. Daar vragen VVD, Kern’75, D66 en PvdA het college van B en W volgend jaar deze belasting ‘te heroverwegen’.

Nu betalen hondenbezitters 45 euro voor hun huisdier in Goirle en samen vormt dat een inkomstenpost van 88.000 euro. Dat geld moet worden besteed aan honden en in de praktijk betekent dat daarmee de administratie, handhaving, de zogenoemde poepbakken en gratis plastic zakjes worden betaald. 

Nu het college voorstelt om in het kader van de bezuinigingen het aantal afvalbakken te halveren, en dus ook de poepbakken, zou de gemeente geld overhouden. Vandaar dat de drie fracties willen dat de belasting wordt stopgezet. Ze gaan ervan uit dat onder aan de streep quitte wordt gespeeld.

In Gilze en Rijen is dat een ander verhaal. Daar schieten de vier fracties een gat in de begroting met hun voorstel. In totaal 130.000 euro en de partijen zien zelf geen kans dit gat te dichten. Dat vragen ze impliciet aan B en W om dat voor hen te doen.

Tilburg e.o.