Volledig scherm
Enkele lijsttrekkers op een rij: Johan Swaans (VVD), Bert Schellekens (LRG), Marijo Immink (PAG), Pernell Criens (PvdA) en Piet Verheijen (D66). © Willem de Volder

LRG grootste in Goirle, SP en PvdA leveren zetel in voor D66

GOIRLE - De Lijst Riel Goirle is veruit de grootste partij geworden in Goirle. In totaal werden 2243 stemmen uitgebracht op de partij die tijdens de vorige verkiezingen nog een verlies moest incasseren. Een andere grote winnaar in D66. Die komt, volgens een voorlopige schatting, met twee man in de gemeenteraad.

De respectievelijk tweede en derde partij zijn het CDA en Pro Actief Goirle (PAG). Die hebben stuivertje gewisseld ten opzichte van vorig jaar. Lijsttrekker Marijo Immink van PAG had wel verwacht dat haar partij in zou moeten leveren dit keer. ,,Nieuwkomer D66 vist in dezelfde kiesvijver als wij. Je ziet dat ook de PvdA inlevert."

Het CDA, met Corne de Rooij als voorman, is lichtelijk teleurgesteld over de uitslag. Hij had gehoopt van drie naar vier zetels te gaan, maar dat is niet gelukt. ,,Je ziet dat D66 veel stemmen binnenhaalt, maar ze hadden eigenlijk maar een punt deze verkiezingen: de Tilburgseweg. Ik denk dat ze landelijk meeliften op het succes."

Volledig scherm
De PvdA wacht de uitslagen af. © Kim Spanjers

D66 moet overigens nog wel vijf partijen voor laten gaan, te weten respectievelijk LRG, CDA, PAG, VVD en de SP. Lijsttrekker Piet Verheijen (D66) is wel erg blij. ,,We zijn nieuw op de kaart en we laten zien dat we er zijn. We zijn van plan om goed te luisteren naar onze dorpsgenoten."

De PvdA heeft vrij fors in moeten leveren. Pernell Criens moet alleen terug naar de raad terwijl ze eerst met twee man in de raad zaten. ,,We hebben hard gewerkt en dan is dit erg teleurstellend."

Bert Schellekens (LRG) houdt wel vier zetels. Hij is daar dik tevreden over. Ook al omdat de partij tijdens de vorige verkiezingen op een dieptepunt zat. Hij kan nu meer mensen vertegenwoordigen in de raad. ,,Dat voelt erg lekker. Vorige verkiezingen was de vierde zetel een bonus, nu is hij dik verdiend. En de kiezer heeft altijd gelijk."

Arno de Laat verliet de SP om samen met Willem Couwenberg een nieuwe partij te starten. Hij moest het toch alleen doen nadat de nestor van de raad zich terugtrok. En hij komt met 1 zetel in de raad. ,,Ik denk dat de Tilburgseweg een groot punt was. Toch is het ook wel "

De zetelverdeling ziet er als volgt uit. De LRG had vier en houdt vier zetels, PAG houdt er drie, het CDA houdt drie zetels, de SP levert er 1 in en houdt er twee, de VVD houdt 3 zetels, de PvdA halveert en gaat naar 1 zetel, de Arbeiderspartij Goirle en Riel krijgt 1 zetel en nieuwkomer D66 2.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.