Volledig scherm
Het stembureau voor de leerlingen van het Mill-Hillcollege. In het lokaal daarnaast is het officiële stemlokaal. © Willem de Volder

Mill-Hillcollege in Goirle heeft vandaag twee kieslokalen

VIDEOGOIRLE - Het was voor het eerst dat in het Mill-Hillcollege een stembureau werd ingericht en het is wat rector Rijk Vlaanderen betreft een blijvertje. Burgemeester Mark van Stappershoef kwam daar zijn stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het BD ging een kijkje nemen. 

Voor Anne Glerum, met 16 jaar de jongste op de kieslijst, is het een spannende dag vandaag. ,,Ik hoop dat de VVD het goed doet. Als de partij genoeg stemmen krijgt voor vier zetels, dan kom ik in de gemeenteraad."

Anne is tijdens de verkiezingen zelf betrokken bij de scholierenverkiezingen. Die waren er ooit al wel op het Mill-Hill, maar die zijn nu terug van weggeweest. Het is dan ook wennen voor de leerlingen en dat tekent zich af in de opkomst. Waarschijnlijk hebben 20 procent van de leerlingen tussen de 12 en 18 jaar hun stem uitgebracht. Het zijn best lastige verkiezingen, die voor de gemeenteraad, weet een leraar. 

(lees verder na de foto) 

Volledig scherm
Anne Glerum bij de stembus van de leerlingenverkiezingen. © Kim Spanjers

Aan rector Rijk Vlaanderen zal dat overigens niet liggen. Die werft terwijl hij door de school loopt. ,,Heb je al gestemd?", vraagt hij links en rechts aan leerlingen. ,,Een stemlokaal in school is democratie oefenen voor onze leerlingen. Ze zien het echte stemlokaal en hun eigen stemlokaal."

Burgemeester Mark van Stappershoef heeft in aanloop van de verkiezingen allerlei kleine en grote acties uitgezet om het opkomstpercentage op te krikken. Wat hem betreft is een opkomst minder dan vijftig procent 'een kritieke ondergrens voor het mandaat van de gemeenteraad'. 

,,We zien al jarenlang een dalende lijn. Ik ga geen cijfers noemen, maar een hoger opkomstpercentage in Goirle en Riel zou mooi zijn."

Tot nu toe lijkt zich een stijgende lijn af te zetten in de opkomst. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.