Volledig scherm
De laatste gemeenteraad in Goirle voor de verkiezingen. © Kim Spanjers

Moet het nou allemaal zo streng in Goirle? Slaat handhaving niet door?

GOIRLE - Kan dat niet anders in Goirle? Moet er nu zo streng worden gehandhaafd, zijn daar geen simpelere oplossingen voor? De gemeenteraad gaat op zoek.

Goirle moet dienstbaar zijn aan de inwoners en ondernemers binnen de gemeentegrenzen. Dat is voor het CDA en de Lijst Riel Goirle het uitgangspunt. ,,Als een man van 80 jaar zijn kippenhokje moet afbreken in het bos waar hij al dertig jaar naartoe fietst om zijn tien kippen te voeren, dan slaan we door", gaf CDA-voorman Corné de Rooij als voorbeeld.

,,Handhaving wordt zelden als prettig ervaren", reageerde burgemeester Mark van Stappershoef meteen op een motie van LRG en CDA. Want die fracties wilden dinsdagavond tijdens de gemeenteraad afdwingen dat de gemeente burgers hoort over wat ze meemaken als het gaat om handhaving en het afgeven van vergunningen. ,,Laten we denken in oplossingen", vindt De Rooij.

Maar hoe doe je dat dan, wilde Ad van Beurden (VVD) weten. ,,Waar leg je de grens? Nu heb je het over 30 jaar kippen voeren, straks over iemand die al dertig jaar zonder rijbewijs rijdt."

Als voorbeeld kwam de boomhut uitgebreid ter sprake van de familie Verheijen in Riel. Daar had de gemeente in een brief over gezegd dat die moest worden afgebroken. De verrommeling van het buitengebied wordt aangepakt en dit bouwsel van 6,5 meter hoog was tegen de regels.

Had de gemeente daar nu maar meteen bij verteld dat het wel mogelijk was om de zaak te vergunnen. Want door de hut wat aan te passen, mocht ie wel blijven staan. ,,Ik herken dat. Kunnen we dat niet wat pro-actiever doen. Daar hebben we het wel over", zei burgemeester Van Stappershoef.

Desalniettemin, zo gaf ook PvdA'er Antoon van Baal aan, is praten over handhaving niet verkeerd. ,,Als we daarover een bijeenkomst houden, dan juichen we dat toe."

En zo kwam Van Stappershoef uit de verdediging en nam hij de motie namens het college over. Het past namelijk precies in de nieuwe manier van vergaderen die de gemeenteraad die na 21 maart wordt benoemd, gaat beoefenen. Eerst een mening vormen door de burgers aan het woord te laten, dan pas een voorstel maken en een besluit nemen. Het woord is aan de Goirlenaren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.