Volledig scherm
Overleg van de kiescommissie met rechts voorzitter Frans van Dongen. © Willem de Volder

'Verdwaalde stembiljetten' in Goirle

GOIRLE - Zijn er in Goirle nou stemmen uitgebracht die eigenlijk in Dongen en Oost Gelre terecht hadden moeten komen? Uit de stembus in het gemeentehuis zijn in elk geval twee van dit soort formulieren uit de stapel gevist. Op het moment worden de andere nagekeken.

,,Dom van me om het niet meteen te melden. Ik zocht naar bekende namen maar kwam ze niet tegen", zei Joop Manaerts uit Goirle. Hij bracht zijn stem en die van zijn vrouw kort voor 21.00 uur uit in het gemeentehuis. Even later kwam hij terug omdat hij zojuist had gestemd met stembiljetten uit Dongen en Oost Gelre. ,,Ben ik nou gek?" De twijfel van Manaerts duurde maar kort. Binnen enkele minuten kwamen de 'vreemde' stembiljetten uit de container. 

Paniek

De paniek sloeg toe bij stembureauvoorzitter Frans van Dongen. Hij meldde het voorval bij Rianda Spijker, belast met de verkiezingen in Goirle en ook de burgemeester werd opgetrommeld. Vele vragen werden niet alleen hardop uitgesproken maar Manaerts werd ook nog even aan een 'verhoor' onderworpen. ,,Bijzonder", zeiden Spijker en Van Dongen. Het stemformulier 'Dongen' was zelfs in de lengte in plaats van de breedte opgebouwd, zoals de Goirlese stembiljetten. 

Hoe dit nu fout had kunnen gaan, is nog niet duidelijk. Later op de avond volgt meer informatie. De gemeente Goirle doet onderzoek naar het voorval.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nieuw ophaalsysteem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden
    PREMIUM

    Nieuw ophaalsys­teem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden

    GOIRLE - Volgend jaar krijgen alle huishoudens in Goirle en Riel andere afvalcontainers. Als de gemeenteraad tenminste instemt met een nieuw systeem voor het inzamelen van afval. In totaal krijgt een huishouden drie containers: een duocontainer voor papier en zogenoemd PMD (plastic en aanverwanten), een restafval- en een GFT-container. Voor de harmonie in Riel heeft het nieuwe systeem grote gevolgen. Daar betekent het ophalen van oud papier nu nog een bron van inkomsten.

Tilburg e.o.