Volledig scherm
© Alex van Lieshout/ ANP

Voor het eerst naar de stembus

TILBURG/GOIRLE - De één vindt het belangrijk, de ander saai en voor weer een ander is het een ongrijpbare, ver van mijn bed show. De kloof tussen jongeren en politiek is er altijd geweest. Toch valt er hoop te putten uit een nieuwe aanwas van 2.758 jongeren uit de gemeente Tilburg en 263 uit de gemeente Goirle, die woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de eerste keer mogen stemmem. Maar of iedere jongere dat ook echt gaat doen?

"Mijn interesses liggen niet zo bij politiek, maar ik denk als mensen mij zouden aanspreken ik wel zou luisteren", zegt Britt Willemen (18) die de stembusgang aan zich voorbij laat gaan. De Goirlese verbaast zich dat ze nooit op straat wordt aangesproken door politieke partijen die aan het flyeren zijn. "Het lijkt wel of ze meer op ouderen gericht zijn. Ik heb geen idee waar ik op zou moeten stemmen en wat de verschillen zijn."

Verjaardagscadeau

Iets wat voor Tilburger Jasper van Gerwen (18) inmiddels gesneden koek is. Hij verdiept zich al sinds zijn dertiende in parlementaire democratie en weet feilloos politiek rechts van links te onderscheiden. Dat hij precies een week na zijn achttiende verjaardag voor de eerste keer mag stemmen, ziet hij als een prachtig verlaat verjaardagscadeau. Of hij zijn uitgebrachte stem straks een beetje gaat volgen? "Ik zal er niet iedere dag met een loep bovenop zitten, maar ik zal wel stiekem in de gaten houden wat ze bereikt hebben

Nieuwsgierig, trots en met gezonde spanning leeft Justin Kasmi (18) toe naar woensdag: "Ik voel me belangrijk, gehoord! Ik heb een stem en die wil ik ook laten horen." Hij vindt dat gemeente Tilburg op het gebied van jongerenbeleid in het stadsdeel Reeshof veel steken laten vallen. "We krijgen overal een verbod en mogen nergens staan. Maar ze creëren geen nieuwe plekken." Justin heeft om die reden zijn hoop gevestigd op Burgerinitiatief Tilburg (BIT), die zich profileert als de partij voor de Reeshof. Maar of zijn stem ook echt het verschil zal maken? "Mocht Hans Sweep nu helemaal niks scoren, heeft hij in ieder geval één stem!"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.