De A58 ter hoogte van de geluidswal over de Tilburgseweg bij Goirle.
Volledig scherm
De A58 ter hoogte van de geluidswal over de Tilburgseweg bij Goirle. © Kim Spanjers

VVD eist in motie: trek geluidswal A58 voor Goirle door

GOIRLE - Er moet een financieel en haalbaar plan worden uitgedokterd om te komen tot een geluidswal die een groot deel van Goirle beschermt tegen het geluid van de A58. Daartoe roept de VVD dinsdagavond op in de gemeenteraad. Het is een beetje onder het motto: nu of nooit meer. 

Op zich is al bekend dat de motie wordt aangenomen want het CDA, de Lijst Riel Goirle, Pro Actief Goirle en de PvdA hebben al toegezegd die te ondertekenen. En dus moet het college van B en W gaan onderzoeken hoe die geluidswal te realiseren is. 

De motie wordt nu ingediend omdat dinsdagavond het koersdocument voor de nieuwe wijk bij de Bakertand besproken wordt. Daarin wordt een geluidswal vanaf de Bakertand tot aan de Sporenring aangekondigd. Wat de indieners van de motie nu willen, is dat de geluidswerende maatregelen worden doorgetrokken tot tenminste 200 meter voorbij het viaduct over de Tilburgseweg. In oostelijke richting moet de wal worden doorgetrokken tot tenminste het punt waar de wegen Hoge Wal en Lage Wal op elkaar aansluiten. 

Overwinning van stichting Geluidsoverlast 

Ad van Beurden, VVD Goirle.
Volledig scherm
Ad van Beurden, VVD Goirle. © TLogistics

Hoewel het natuurlijk nog niet zeker is dat er een financieel haalbaar en uitvoerbaar plan te maken is, mag de motie gezien worden als een overwinning van de Stichting Geluidsoverlast Goirle A58. Die stichting is vorig jaar in het leven geroepen om op te komen voor de gezinnen die nu niet worden beschermd tegen de toenemende herrie die door de snelweg wordt geproduceerd. 

,,Het college onderschat naar onze mening het probleem", schrijft Ad van Beurden van de VVD in de motie. Er zou te weinig initiatief zijn getoond om tot een oplossing te komen. Nu er toch een geluidswal aangelegd moet worden, kunnen die 500 meter extra meteen worden meegenomen. ,,Toekomstige projecten als Bakertand Oost, Barbara Benz Park en mogelijke ontwikkelingen achter het Fraterhuis zijn net als Bakertand gebaat bij afdoende bescherming tegen geluid.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.