Volledig scherm
Bert Schellekens, fractievoorzitter LRG. © Willem de Volder

Wethouder Schellekens onder vuur: ‘in Goirle doen vervelende opmerkingen de ronde over integriteit’

UPDATEGOIRLE - Wethouder Bert Schellekens moet zich dinsdagavond verantwoorden voor de gemeenteraad van Goirle. De oppositiepartijen Arbeiderspartij Goirle en Riel, Partij van de Arbeid, Socialistische Partij, D66 en coalitiegenoot Pro Actief Goirle (PAG) hebben een interpellatiedebat aangevraagd. De fracties willen weten hoe het zo mis kon gaan met de toezegging aan autobedrijf HTS. Schellekens heeft een toezegging gedaan voor een bouwplan zonder daarin zijn collega van het college van B en W te kennen. 

Schellekens moet zich dinsdagavond schrap zetten voor een aantal kritische vragen. De oppositiepartijen en PAG willen onder meer weten of er verslagen zijn gemaakt van de gesprekken tussen HTS en de wethouder. Op basis van welke argumenten heeft Schellekens zijn oordeel gevormd? Want in een ambtelijk advies stond een negatief advies voor het plan van HTS om tegen de perceelgrens te bouwen. Schellekens oordeelde dat die twee meter wel mocht worden opgeschoven. 

 ,,Er lag een ambtelijk advies om dat niet toe te staan. Ik heb gevraagd of ik daar anders over mocht beslissen. Mijn interpretatie van dat antwoord was een verkeerde”, verklaarde Schellekens vorige week tegenover het BD. Burgemeester Mark van Stappershoef oordeelde toen: ,,Dat verdient geen schoonheidsprijs, maar fouten maken is menselijk.”

De fracties schrijven nu in hun verzoek voor interpellatie: ‘Op basis van het krantenartikel doen er inmiddels in Goirle al vervelende opmerkingen de ronde die zinspelen op de integriteit van de wethouder. Pijnlijke opmerkingen en al helemaal voor onze raadscollega’s van LRG die net als de overige raadsleden het beste voor hebben met onze inwoners’. 

‘De wethouder was als raadslid erg fel als het gaat om communicatie, transparantie en het integer handelen door collegeleden. Dit rijmt niet met zijn gedrag in deze zaak, ook al is hij beginnend wethouder’, staat in de vragenlijst. 

Het verzoek tot interpellatie is ondertekend door de voltallige oppositie, de PvdA, SP, Arbeiderspartij Goirle en Riel, D66 plus PAG en dan gaat het om 9 zetels. Dat is net geen meerderheid in de raad van 19 zetels, maar dat wil niet zeggen dat het debat niet doorgaat. Eerder al heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over de kwestie. De VVD, de Lijst Riel Goirle of het CDA kunnen toch toestaan dat de vragen worden gesteld,  ook al hebben ze die niet mee ondertekend.  

Ingezonden brief: ‘Opstappen dus’

Ik was gemeentesecretaris toen in Goirle alles mis ging met de zogenoemde aannemingsaffaire. Veel te veel gebeurde achter gesloten deuren in één op één gesprekken van wethouders en burgemeester met aannemer Paulissen. Het zittende college keerde niet terug na de gemeenteraadsverkiezingen eind 1996. Er werd een diepgravend onderzoek gedaan. Dat leidde tot het rapport met de veelzeggende naam: Achter gesloten deuren van Bureau Bakkenist. Gevolg: vertrek burgemeester Van den Baar.

Het zou goed zijn als wethouder Schellekens deze geschiedenis eens zou bestuderen. Dan haalt hij het niet meer in zijn hoofd alleen dit soort gesprekken te voeren en een zo’n slecht besluit af te dwingen. Opstappen dus.

Cees Troost

Tilburg

Tilburg e.o.