Heel PSV glanst na ontmanteling Ajax

PSV stelde in een kolkend Philips Stadion de 24ste landstitel veilig. Dat het kampioensfeest juist na het duel met aartsrivaal Ajax kon losbarsten, maakte het voor de Eindhovense fans alleen maar mooier.

Volledig scherm
Heel PSV glanst. © ANP Pro Shots

PSV heeft de 24ste landstitel in de historie van de club extra glans gegeven door een overtuigende 3-0 zege op Ajax. De ploeg van Phillip Cocu won de topper, na een moeizaam begin, op basis van strijdlust, teamgeest én individuele kwaliteiten. Ajax ging op alle fronten kopje onder in een kolkend Philips Stadion. Met Gastón Pereiro en Daniel Schwaab als grote uitblinkers werd de concurrent van PSV compleet gesloopt.

PSV begon in de kampioenswedstrijd nog moeizaam en Ajax greep na pakweg tien minuten het initiatief. Met een paar aanvallen sneden de Amsterdammers de defensie van PSV open, maar ze kwamen mede dankzij Jeroen Zoet niet tot scoren.  Na de 1-0 van de uitmuntend spelende Pereiro was het snel gedaan met de dadendrang van Ajax. Via goals van Luuk de Jong en in de tweede helft Steven Bergwijn kreeg een grootse zege van PSV gestalte. Net als in 1963 is PSV kampioen van Nederland geworden in een rechtstreeks thuisduel met Ajax.

Roerige transferzomer

Al in speelronde 31 heeft PSV zichzelf verzekerd van – waarschijnlijk – de vierde en laatste voorronde in het Champions League-toernooi van komend seizoen. De ploeg lijkt een roerige transferzomer tegemoet te gaan, maar hoeft vrijwel zeker pas eind augustus aan de bak in Europa.

Er was PSV enorm veel aan gelegen om uitgerekend tegen de ploeg van Erik ten Hag kampioen te worden. In Amsterdam had de formatie van Cocu zich eerder dit seizoen geblameerd met een slap en ongeïnspireerd optreden. In veel wedstrijden won PSV dit seizoen met het nodige geluk, maar juist in dat topduel ontbrak iedere vorm van overtuiging en vechtlust. Dat gebeurde dit seizoen nog eenmaal, tegen Willem II.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Luuk de Jong met de 2-0. © ANP Pro Shots

Zegemachine

Gisteren rekende PSV keihard af met alle kritiek die dit seizoen op de ploeg neerdaalde en die via de inmiddels bij FC Twente ontslagen coach Gertjan Verbeek met het woord ‘schijtbakkenvoetbal’ een hoogtepunt bereikte. PSV was dit seizoen op een paar uitzonderingen na een zegemachine en heeft met ook wat fortuin overtuigend de landstitel gegrepen.

Met een aantal indrukwekkende optredens werden bijvoorbeeld FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord in eigen huis geklopt. Daarnaast was er bij AZ een indrukwekkende comeback. Gisteren werd Ajax aan de hand van Pereiro gesloopt en lieten de Amsterdammers zich in de slotfase ook nog compleet gaan, met rode kaarten voor Nico Tagliafico en invaller Siem de Jong als dieptepunten. Tussendoor stond het uitvak van de Amsterdammers door vuurwerk ook nog even in lichterlaaie en moest het duel kortstondig worden stilgelegd.

Toonbeeld van onverzettelijkheid

Het vaak bekritiseerde PSV toonde zich dit seizoen een collectief waarin de Duitser Daniel Schwaab uitgroeide tot toonbeeld van onverzettelijkheid. Hij begon heel matig aan het seizoen, maar ging na de thuiszege op Feyenoord niet meer uit het team en was achterin de leider van een defensie met op papier geen grote namen. Schwaab pakte zijn eerste grote prijs in zijn carrière, net als bijvoorbeeld Bart Ramse­laar, die gisteren moest wijken voor Pereiro.

PSV viert vandaag de titel in Eindhoven, waar het in de avond gehuldigd wordt en de traditionele tocht met de platte kar aan het eind van de middag start.

Lees alles over de titel in het dossier PSV landskampioen

Volledig scherm
Daniel Schwaab. © Pro shots
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo VVV-VenloVVV
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo