Volledig scherm
© Eric Schreurs

Boze nabestaanden: lijdensweg Q-koorts was erbarmelijk

DEN BOSCH - Een groot deel van de slachtoffers van chronische Q-koorts is na een erbarmelijke lijdensweg gestorven. Dat blijkt uit gesprekken die het Brabants Dagblad voerde met de nabestaanden van twintig Q-koortsdoden.

Veel nabestaanden zijn boos en getraumatiseerd. Ze zijn ervan overtuigd dat hun dierbaren nog hadden geleefd, als medici meer kennis hadden gehad en er eerder een juiste diagnose was gesteld. Ook het feit dat er vanuit Den Haag nooit échte erkenning is gekomen voor hun trieste lot, doet veel pijn.

Uitbraak

Q-koorts, een bacterie die van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in Herpen, bij Oss, en verspreidde zich snel over het land. Officieel zijn er 74 mensen aan gestorven, maar vermoedelijk zijn het er veel meer.

Volledig scherm
Het Brabants Dagblad sprak met de nabestaanden van Q-koorts. Dit is de voorpagina van donderdag 22 juni. © BD

Vanuit onder meer GGD en RIVM werd de medische wereld van Q-koorts op de hoogte gesteld. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat de informatievoorziening naar huisartsen 'wat traag' op gang kwam omdat instanties het 'Q-koortsprobleem wellicht wat laat hebben onderkend'. Maar Roel Coutinho, toenmalig directeur van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt dat iedere arts op de hoogte was. ,,Ze wisten het. Maar het blijft een moeilijke diagnose.”

Huisarts en Q-koortsautoriteit Alfons Olde Loohuis uit Herpen bevestigt dat laatste. ,,De Q-koortsbacterie kan zich op verschillende plekken in het lichaam gaan nestelen. Als je als arts niet aan Q-koorts denkt, vind je het ook niet." Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan het Radboudumc, voegt toe: ,,De ernst van chronische Q-koorts, vooral qua aantallen, is ook pas later duidelijk geworden.”

ZIE OOKOproep provincie aan minister Schippers: 'Tóch schadevergoeding voor Q-koortspatiënten'

Risicogroepen

De meeste mensen die overleden hadden de chronische variant van Q-koorts. Deze komt vooral voor bij risicogroepen zoals zwangeren, en mensen met hartklep- en vaatproblemen, maar hoeft met de juiste medicatie niet dodelijk te zijn. Het RIVM onderzoekt op dit moment of bepaalde risicogroepen op Q-koorts getest moeten worden.

Nog steeds meldt zich eens per maand een nieuwe patiënt. Vrijwel altijd gaat het om mensen die tijdens de epidemie zijn besmet. Nieuwe besmettingen zijn er nauwelijks meer.

poll

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1057 stemmen
Het Brabants Dagblad komt morgen met een speciale bijlage, waarin nabestaanden van twintig Q-koortsdoden uitgebreid hun verhaal vertellen. De zoektocht naar Q-koortsdoden gaat door. Nabestaanden kunnen zich melden via qkoorts@persgroep.nl.

Speciale bijlage

Achtergronden en nieuws over Q-koorts zijn te vinden op bd.nl/q-koorts.

Volledig scherm
Donderdag 22 juni verschijnt er een speciale bijlage over de nabestaanden van Q-koorts. © BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement