Volledig scherm
Q-koortsslachtoffer Hans van Schijndel. © Janny van Schijndel

Hans van Schijndel
uit Geffen, overleden aan Q-koorts op 5 september 2014: Je zag zijn buik gewoon groeien

Met Effe Noar Geffe zou Hans van Schijndel weer thuis zijn om in zijn eigen dorp een feestje te bouwen, beloofde hij voor hij zijn operatie in ging. Hans was die dag wel thuis, maar hij leefde toen niet meer.

Terug naar de zomer van 2008. Hans en Jannie van Schijndel zijn een eindje aan het fietsen, ergens in de buurt van hun woonplaats Geffen. Plots wordt Hans niet goed. Hij kreeg last van zijn polsen en kaken, heel raar. Wat kon dat nu toch zijn? ,,Ik had geen idee”, zegt Jannie. ,,We zijn maar gewoon naar huis gegaan.”

Thuis wordt Hans niet beter, maar slechter. Na een doorwaakte nacht belt Jannie de dokter. ,,Oh ja, Hans heeft ook nog Q-koorts”, zegt ze erbij - dat was een tijdje daarvoor al geconstateerd toen Hans zich niet lekker voelde. Blijkbaar heeft Jannie een arts te pakken die zich goed ingelezen heeft: ze wordt gevraagd snel naar het ziekenhuis in Oss te gaan. Daar blijkt al ras dat Hans een groot hartinfarct heeft gehad. Hij heeft nog maar dertig procent van zijn hartfunctie over.

Zware medicijnen
Met die boodschap moet Hans zijn leven weer proberen op te pakken. Dat is wennen: de man die in zijn leven ‘nog geen aspro’ slikte is niet eens meer in staat om zijn werk als bouwvakker uit te oefenen. De gezondheid van Hans gaat maand in maand uit achteruit. Het huwelijk van zijn dochter, in mei 2010, moet worden verplaatst - Hans heeft een aneurysma dat op springen staat. Grasmaaien blijkt op een gegeven moment niet meer te doen. Of de vijver klaarmaken voor de zomer: ,,Daar begon hij dan aan en dan merkte hij dat het niet lukte. Dat vond hij zo moeilijk.” Hans kan door zijn zware medicijnen ook niet meer tegen de zon. Als hij naar buiten gaat, moet hij handschoenen aan en een pet op.

In mei 2014 volgt een nieuw pijnlijk moment: het huis dat Hans in 2002 eigenhandig bouwde moet worden verkocht - te veel onderhoud. Hans kwam die maand in tien dagen twaalf kilo aan, zoveel vocht hield hij vast. ,,Hij zat op een feestje, je zag zijn buik gewoon groeien.”

Positief
Ondanks alle ellende bleven Hans en Jannie positief. ,,‘Het komt goed’, zeiden we tegen elkaar, ‘het komt goed.’ ‘Wij maken dat.’ Toch wisten we heus dat het niet goed zat. De dokter in het ziekenhuis van Eindhoven, waar Hans onder behandeling stond, zei regelmatig: ‘Uw man is zieker dan u denkt.’ Dan waren we die dag erg stil, maar de volgende dag gingen we weer door.”

Jannie vraagt een second opinion aan, in Utrecht. ,,Daar wilden ze Hans meteen opereren. Maar wij kozen voor Eindhoven, ook omdat ik Utrecht moeilijk vond om naartoe te rijden. Dat neem ik mezelf nog altijd kwalijk. Wat als?, denk ik vaak. Ik heb altijd voor Hans geknokt, heb steeds tegen hem gezegd: ‘We redden het wel.’ Daarom ben ik heel boos op mezelf geweest toen hij overleed.”

'Zorg goed voor ons oma'
Op 26 augustus 2014 werd Hans in Eindhoven geopereerd aan zijn hartklep, die gedicht moest worden. ,,Met Effe Noar Geffe, het grote feest bij ons in het dorp, ben ik weer thuis, zei hij. ‘Dan gaan we een feestje bouwen.’ Op de avond voor de operatie zat Jannie nog even met kleinzoon Steve aan het ziekenhuisbed. ,,‘Zorg goed voor oma’, zei Hans tegen Steve. Ik dacht: ‘Waarom zegt hij dat nou?’”

Hans was inderdaad thuis op zondag 7 september, de dag van Effe Noar Geffe. ,,Maar toen leefde hij niet meer.” De operatie slaagde, maar bleek te veel gevraagd van zijn lichaam. Het hart kwam niet meer op gang, waarna Hans op 5 september overleed.

Nieuw huis
Met de bouwvak is het nieuwe huis klaar, dat Jannie en Hans van Schijndel in 2014 kochten. Jannie vond inmiddels een nieuwe liefde. Frans komt ‘gewoon uit Geffen’. Ze leerde hem kennen op een clubje voor weduwen en weduwnaren. Waarschijnlijk gaan ze samen in het nieuwe huis wonen, dat eigenlijk voor Hans en Jannie bestemd was. Wel een beetje raar, natuurlijk. ,,Maar ik wil er toch gaan wonen. Het is het enige dat ik nog heb, wat ook van Hans is.” 

Bekijk het digitale monument voor de Q-koortsslachtoffers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement