Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Kabinet reageert op Q-koortsbijlage: 'De impact is enorm'

DEN HAAG - Het kabinet heeft een reactie gegeven over de Q-koortsbijlage van het Brabants Dagblad. In de bijlage vertellen twintig nabestaanden het verhaal van overleden Q-koortsslachtoffers. Het kabinet stelt vast dat de impact van Q-koorts enorm was. ,,Dat betreuren we zeer." Ook wordt beloofd dat er voor de zomer een kabinetsreactie komt op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. Die zei onder meer dat een concreet gebaar richting slachtoffers nodig is, als blijk van erkenning. 

Lees hieronder de volledige kabinetsreactie:

,,Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden. De impact is daarmee enorm. Dat betreuren wij zeer. Helder is, en dat blijkt ook uit uw interviews, dat veel over Q-koorts in 2009 onbekend was. Bij artsen, wetenschappers, beleidsmakers en anderen. De Commissie van Dijk heeft in 2010 de acties van de overheid tijdens de uitbraak geëvalueerd. De commissie concludeerde: 'dat er op verschillende momenten doortastender had kunnen en moeten worden opgetreden, al kan de Commissie ook nu niet met zekerheid zeggen dat de uitkomst en het ziekteverloop dan ook daadwerkelijk anders waren geweest'. Dat is een belangrijke aanleiding geweest om in te zetten op kennisvergroting. Een groot deel van de aanbevelingen van de commissie zijn in de jaren daarna meegenomen en uitgevoerd. Van het verbeteren van de signalering bij zoönosen (ziektes die van dier op mens overgaan), het versterken van de samenwerking tussen de humane en veterinaire sector, meer transparantie en communicatie bij mogelijke uitbraken van ziektes en vooral ook meer kennis over Q-koorts. De Stichting Q-support is opgericht en heeft €10 miljoen gekregen om slachtoffers van Q-koorts te ondersteunen. Er is geïnvesteerd in het ontwikkelen van behandelrichtlijnen en de kennis en kunde onder medici is vergroot. Dat is cruciaal. Belangrijk is dat we doorgaan met deze kennisopbouw; bij ziekenhuizen, artsen en in de wetenschap. De Nationale ombudsman geeft, naast een aantal andere aanbevelingen aan, een gebaar gepast te vinden als blijk van erkenning. Het kabinet komt voor de zomer met een reactie op dit advies en andere adviezen over de zorg voor huidige Q-koortspatiënten."

poll

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1057 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 'Verstokte' foodies vermaken zich op Foodstock
    PREMIUM

    'Verstokte' foodies vermaken zich op Foodstock

    DEN BOSCH - De populariteit van eetfestivals waarbij hippe en sfeerbevorderde foodtrucks het middelpunt van de belangstelling vormen, groeit gestaag. Is elk festival in culinair opzicht uniek of is het eigenlijk 'één pot nat'? En hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van het aangeboden voedsel en de prijs-kwaliteitsverhouding? De tweede editie van Foodstock, die zich dit weekend op de Pettelaarse Schans afspeelt, vormt mogelijk een interessante graadmeter.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.