Volledig scherm
Lee Louwrenssen. © copyright Marc Bolsius

Q-koortsslachtoffer Lee Louwrenssen: Op het laatst wilde hij niet meer, kón hij niet meer

Een man die graag bij Herpen gaat fietsen en zich in 2010 met vermoeidheidsklachten in het ziekenhuis in Oss meldt: wat zou die nu hebben?

Het is 2010. Lee Louwrenssen, een man op leeftijd uit Heesch meldt zich met klachten in het ziekenhuis in Oss. Ondanks zijn gevorderde leeftijd, hij loopt tegen de tachtig, was Lee altijd een ontzettend kwieke man. Maar nu heeft hij hoge bloeddruk, moe, geen eetlust, algehele malaise. Lee ging graag de natuur in. Met zijn oude Triumph motor of op de fiets trok hij vaak naar de omgeving van Herpen en Berghem, de plaats waar hij opgroeide. En de omgeving waar Q-koorts vanaf 2007 huishield.

Geen diagnose
Je hoeft, in elk geval met de kennis van nu, geen Einstein te heten om op basis van bovenstaande alinea te opperen dat Lee Louwrenssen destijds Q-koorts onder de leden zou kunnen hebben gehad. Maar toch kwam niemand erop. ,,De internist in Oss heeft wel een jaar gezocht naar wat pap zou kunnen mankeren”, zegt Jolanda Maas, zijn dochter. ,,Het was niet dat er verkeerde diagnoses werden gesteld, ze kon het gewoon niet vinden. Achteraf denk je: hoe kan het toch, dat er zelfs in het ziekenhuis in Oss niet aan Q-koorts is gedacht?”

Lee bezocht niet alleen de internist. Hij ging ook regelmatig op controle bij de vaatchirurg, om het aneurysma - een verwijding van de aorta - dat hij in 2009 kreeg na te laten kijken. Intussen ging de oude Lee zienderogen achteruit. Hij was moe, down, had diarree en at nauwelijks. ,,Hij vond dat al het eten stonk”, herinnert Betty van Klinken, zijn tweede dochter, zich. ,,Dat was een drama, ook voor mijn moeder. Die wilde hem verzorgen, lekker koken, maar ze kon alles weggooien. Op het eind was zelfs ons mam haar eetlust kwijt.”

Weduwe
Mevrouw Louwrenssen is nu dus weduwe. De periode tussen 2010 en 2012 is nog altijd een forse kerf op haar ziel, zegt Betty. ,,Het zijn ook voor haar zulke zware jaren geweest, zij heeft er enorm mee geleden. Als ons pap ‘s nachts naar de wc moest, moest ons mam er mee uit. Dan haalde hij de wc weer niet… wat een ellende.”

Om erachter te komen dat Lee Q-koorts had, moest het ziekenhuis van Eindhoven er aan te pas komen. Hij was daarnaartoe gebracht, omdat zijn aneurysma op springen stond. Maar beter werd de eens zo actieve man niet meer, ondanks de zware antibiotica die hij na de diagnose kreeg. Lee Louwrenssen overleed op 24 maart 2012, 81 jaar oud.

Jolanda: ,,Op het laatst wilde hij niet meer, kón hij niet meer. De artsen zeiden die laatste dag: ‘Meneer Louwrenssen, we kunnen nog dit doen en nog dat.’ Maar hij maakte een afwerend gebaar met zijn handen. De martelgang was te zwaar geweest.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement