Volledig scherm
Weduwe Annie Janssen van Q-koortsslachtoffer Piet. © copyright Marc Bolsius

VIDEO'S: Vier nabestaanden over het leed dat Q-koorts heet

DEN BOSCH - Vier vrouwen, vier verschillende verhalen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze verloren een dierbare aan Q-koorts. In onderstaande video’s vertellen ze hun verhaal.

Annie Janssen-Groesbeek uit Cuijk, verloor haar man Piet

Annie Janssen-Groesbeek uit Cuijk mist haar man Piet, die in 2015 overleed, nog elke dag en elke nacht. Ze kan moeilijk accepteren dat het zolang duurde voor ze erachter kwamen dat Piet, die bijna drie jaar met allerlei klachten bij de dokter liep, Q-koorts had. Ze hadden toch minstens een keer bloed kunnen prikken op Q-koorts, denkt Annie.

Jet van Wersch uit Heerlen, verloor haar zoon Joep

Het wordt wel gezien als het ergste wat je als mens kan overkomen: je eigen kind overleven. Jet van Wersch uit Heerlen verloor haar zoon Joep (20) aan de Q-koorts. Van een meer dan vrolijk ‘feestbeest’ veranderde Joep in 2009 in een epilepsiepatiënt die niks meer kon. In 2013 overleed hij, na een lange, lange lijdensweg.

Nathalie Schotanus uit Weert, verloor haar vader Nanning

Waarom, vraagt Nathalie Schotanus uit Weert zich af, hadden artsen zelfs in 2015 nog niet in de gaten dat haar vader Nanning aan Q-koorts leed? Toen de diagnose dan eindelijk kwam, was het te laat, zegt ze. Nanning overleed in 2016, na een zwaar ziekbed. ,,Wat als ze al in 2012 al Q-koorts hadden geconstateerd?”, met die gedachte blijft Nathalie zich maar pijnigen. Ze is niet boos. ,,Maar ik baal er wel enorm van.”

Judith Boerhof uit Den Haag, verloor haar vader Harry

De overheid heeft de gevolgen van de uitbraak van Q-koorts ‘onder het tafelkleed geschoven’, is de stellige overtuiging van Judith Boerhof. ,,Ze ontkennen hun rol nog steeds. Ze laten nabestaanden in de kou staan. Dat vind ik heel erg.” Judith verloor haar vader aan Q-koorts, Oisterwijker Harry Boerhof. Hij was een trotse, sterke man, zegt ze. ,,Maar op het eind was er niets meer van over. Daar zijn geen woorden voor.”

Meer verhalen over Q-koortsslachtoffers zijn te vinden op bd.nl/qkoortsmonument. Maar de zoektocht van het Brabants Dagblad gaat verder. Bent u nabestaande van iemand die is overleden aan Q-koorts? Mail uw verhaal en gegevens naar qkoorts@persgroep.nl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement