Volledig scherm
Toon van Uden (links staande tegen dugout) is spitsentrainer bij Real Lunet. © copyright Peter van Gogh

Spitsentrainer Van Uden (Real Lunet) was zelf niet te coachen: 'Ik koos mijn momenten'

Toon van Uden, ooit topscorer van OJC Rosmalen en BVV, is spitsentrainer van derdeklasser Real Lunet. ,,Ik probeer de aanvallers slimheid bij te brengen."

Real Lunet heeft sinds dit seizoen een spitsentrainer. De aanvallers van de Vughtse derdeklasser worden één keer per week getraind door Toon van Uden (51) uit Rosmalen.

Van Uden was in de jaren tachtig, negentig en het begin van deze eeuw topscorer bij vooral OJC Rosmalen en BVV, waar hij twee jaar speelde. Halverwege vorig seizoen werd de Rosmalenaar door Glenn Simon, trainer van Real Lunet, benaderd om de spitsen in Vught te trainen. ,,De zoon van Glenn en die van mij spelen bij OJC in hetzelfde jeugdteam en wij spreken elkaar regelmatig bij die wedstrijden", verklaart Van Uden. ,,Nadat ik een paar keer een wedstrijd van Real had bekeken gaf ik Glenn mijn ja-woord."

Gemoedelijk

De makkelijk pratende Rosmalenaar heeft het hoorbaar naar de zin bij de kleinste Vughtse voetbalclub. ,,Real is een mooie en gemoedelijke club met verschillende culturen. Dat is heel leuk om mee te maken. Bovendien is alles rondom het eerste elftal prima geregeld. Naast hoofdtrainer Glenn Simon maken een assistent-trainer, een keeperstrainer en een teammanager deel uit van de staf."

Als spitsentrainer zegt Van Uden de aanvallers van Real vooral slimheid bij te willen brengen en de juiste momenten te kiezen om toe te slaan. ,,Onze aanvallers willen de hele wedstrijd blijven gaan. Tijdens trainingen probeer ik ze duidelijk te maken dat zoiets niet altijd kan en dat het beter is om soms je momenten te kiezen om toe te slaan. Ook geef ik de aanvallers mee zich meer te laten gelden in duels en als het nodig is eens een tikje uit te delen."

Quote

Onze aanvallers willen de hele wedstrijd blijven gaan.

Toon van Uden

Vertrouwen

Volgens Van Uden is het trainen van spitsen hem op het lijf is geschreven. ,,Ik hoef niet zo nodig als hoofdtrainer op de voorgrond te treden. Ik vind het veel leuker om tijdens trainingen proberen aanvallers beter te laten functioneren. Tijdens de wedstrijden sta ik langs de lijn en na afloop praat ik met de spitsen over hoe ze het hebben gedaan en welke punten voor verbetering vatbaar zijn. Dat is hartstikke leuk om te doen."

Van Uden zegt als spitsentrainer bij Real Lunet zijn draai te hebben gevonden, maar als voetballer had hij weinig met trainers. ,,Ik was als speler eenvoudigweg niet te coachen en koos altijd mijn momenten om te scoren. In sommige wedstrijden zag je me 89 minuten niet en maakte ik in de laatste minuut toch de winnende goal", blikt hij lachend terug. ,,Ik had het nooit zo op trainers die je vol stopten met tactische tips. Alleen Wiljan Vloet bij OJC en John Huisman bij BVV wisten me als speler te raken. Zij lieten me in mijn waarde, gaven me vertrouwen en hadden verstand van voetbal."

Van Uden droomt ook over de toekomst. ,,Hoe goed ik het nu ook naar mijn zin heb bij Real. Ooit word ik spitsentrainer bij mijn ouwe cluppie OJC."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Wat is jouw favoriete tribune?

Wat is jouw favoriete tribune?

  • TSV Gudok (10%)
  • Herpinia (19%)
  • OJC Rosmalen (31%)
  • Wilhelmina'26 (41%)
545 stemmen