Volledig scherm
De 16-jarige jongen ging naar school op het Van Maerlant in Den Bosch. © Google Street View

Bossche verdachte (16) in zaak Savannah spijbelde al bijna een jaar

UPDATEDEN BOSCH – De 16-jarige jongen uit Den Bosch die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten, ging al sinds augustus niet meer naar school. De jongen volgde de vmbo-opleiding aan het Van Maerlant in Den Bosch.

Directeur Tiny de Groot van het Van Maerlant zegt dat de leerplichtambtenaar van de gemeente onderzoek deed naar de spijbelende jongen. Die volgde op de school de opleiding  vmbo kader. Dat is een opleiding voor leerlingen die het best leren door met de praktijk bezig te zijn. Of de aangehouden jongen nu nog ingeschreven staat op de school, wil De Groot niet zeggen. 

Vanwege een studiedag was de school dinsdag gesloten. Wel werd er op de website een bericht geplaatst naar aanleiding van de berichtgeving over de Bossche jongen. ,,In verband met het belang van dat onderzoek, maar ook in het belang van de privacy van alle betrokkenen in de zaak, kunnen wij verder geen inhoudelijke reactie geven."

De 16-jarige jongen woont met zijn moeder in een huurwoning in de wijk Boschveld. Hij was nog niet bekend bij de politie en ook voor de jeugdzorg in Brabant was hij een onbeschreven blad, zo zegt een woordvoerster.

Social media
Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten vertelde maandag dat Savannah Dekker waarschijnlijk via de sociale media in contact kwam met de Bossche jongen. De politie wil daar niets over zeggen. Op internet is wel te zien dat de aangehouden Bosschenaar zeer actief was op de sociale media. De jongen heeft bijvoorbeeld een eigen YouTube-kanaal waar hij honderden filmpjes over treinen plaatste. Voor het maken van de filmpjes reisde hij door tal van Europese landen. Ook op Facebook, Instagram en Flickr gaf hij ruim baan aan die passie.

Zie ook: Diepe rouw na dood van Romy en Savannah, jongen (16) uit Den Bosch nog steeds vast

De jongen is na zijn aanhouding in Den Bosch overgebracht naar de politie Midden-Nederland. Die doet met 25 rechercheurs onderzoek naar de dood van Savannah Dekker en Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. De lichamen van beide meisjes werden op 20 kilometer afstand van elkaar gevonden, maar de politie gaat er vooralsnog vanuit dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben. 

Een 14-jarige jongen uit Ede is aangehouden in verband met de dood van Romy Nieuwburg. Het Openbaar Ministerie beslist woensdag over de eventuele voorgeleiding van de jongens uit Den Bosch en Ede. Justitie doet voorlopig geen nadere mededelingen over de stand van zaken in het onderzoek. De Bosschenaar zit ‘in beperkingen’ , wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Volg het laatste nieuws over de dood van Savannah en Romy op bd.nl.