Volledig scherm
PREMIUM
© Hein de Kort

Waarom al zo jong kiezen? In Scandinavië kies je pas een school na je 15de

Op je 12de krijg je een schooladvies, maar is dat ook het beste moment? Nee, zeggen deskundigen. Het is zo ongeveer de slechtst denkbare leeftijd.

Kijk je naar de cijfers, dan lijkt het schooladvies in Nederland helemaal zo gek nog niet. In de vierde klas van de middelbare school zit 69 procent van de leerlingen nog altijd op het onderwijsniveau (vmbo, havo of vwo) zoals ze dat geadviseerd hebben gekregen in groep 8 van de basisschool. Het betekent echter ook dat drie op de tien leerlingen níét het juiste schooladvies hebben gekregen; 19 procent is overgestapt naar een lager en 13 procent naar een hoger onderwijstype. Eén op de acht leerlingen is in de eerste drie jaar blijven zitten.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.