Volledig scherm
© Hein de Kort

Welke school na groep 8? Brabants Dagblad brengt de schoolkeuzegids

voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. Lucas van Houtert, hoofdredacteur van BD, vertelt over deze special.

Volledig scherm
Lucas van Houtert

Ik liep gewoon naar binnen, het winkeltje in, terwijl de pompbediende naar buiten ging om een klant te helpen. Zonder te aarzelen reikte ik naar het rek naast de balie en griste er een aansteker uit. Liep weer naar buiten, waar mijn vriend over zijn fiets hing te wachten en stapte op.

De brugklasser had zojuist een aansteker gestolen. Een paar straten verderop staken we de vlam in ons sjekkie.

Bijna veertig jaar later schrik ik er nog van. Heb ik het echt gedaan? Ja. Deed ik dit soort dingen vaker? Ja. Is het nog goed gekomen met mij? Gelukkig wel. In elk geval ben ik eerlijk geworden, maar ik had er wel een paar leerjaren voor nodig.

Leren, dat doe je minstens zoveel buiten de lesuren als daarbinnen. En heel veel wordt daarbij bepaald door de mensen die je tegenkomt. Roger, die op zijn 13de al altijd een shagbuil op zak had. Erik en Koen, de brave gymnasiasten. Martín, die op zijn 16de alleen naar Spanje liftte. Marco en de rest van het muzikantengroepje. We kenden hele platen van Koot en Bie uit ons hoofd en discussieerden in de pauze even parmantig als potsierlijk over de paus, het communisme of Rousseau. Van iedereen heb ik wel iets geleerd dat me maakte tot wie ik ben.

Natuurlijk heb ik ook Frans en Engels leren spreken, weet ik een en ander van geschiedenis en snap ik het verschil tussen voltages en wattages. Maar voor wie deze bijlage een opstapje is naar een nieuwe school - voor zichzelf of voor zoon of dochter: bedenk dat het echt niet om het onderwijs alleen gaat. De mensen, de sfeer, de cultuur, uiteindelijk zijn ze net zo belangrijk als het onderwijs zelf. Ogen en oren open dus op die kennismakingsdagen.

  1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
    Poldercrash

    ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

    Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.