Volledig scherm
PREMIUM
© Pix4Profs/ Ramon Mangold

Zo kies je de beste middelbare school voor jouw kind

Best een klus nog, voortgezet onderwijs kiezen voor je kind. Hoe selecteer je een school waar je tiener groeit en bloeit? En niet onbelangrijk: blijft bloeien?

Schoolkeuzegids
Dit verhaal is onderdeel van onze special. Alle verhalen vind je in de bijlage van de krant van 14 januari 2020 of in ons online dossier.

Daar sta je dan, op school nummer 4. Folder in je hand, samen met zoon- of dochterlief luisterend naar wéér een verhaal van zo’n frisse, blozende puber die je rondleidt. En die enthousiast uitlegt waarom deze school zo lauw, cool, vet of supergaaf is...

Christine Mallon kent het beeld. Zij adviseert met haar bedrijf Binnen Bereik scholen voor voortgezet onderwijs (VO) bij het vertellen van hun ‘echte’, onderscheidende verhaal. Mallon: ,,Zoveel mogelijk laten zien en ervaren wat er werkelijk op school gebeurt. Wie zijn die docenten en andere leerlingen? Hoe is de sfeer? De groep-8-leerling is op zoek naar een school waar hij zich thuisvoelt, vrienden maakt, de docenten aardig zijn en waar hij denkt dat hij het wel kan redden.’’ Een tip voor ouders: ,,Vraag een docent wat het meest bijzondere is wat hij of zij op school heeft meegemaakt, welke leerling het meest is bijgebleven. Het gaat niet zozeer om de antwoorden, maar om het gevoel: of deze mensen bij jou en je kind passen.’’

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.