Volledig scherm
Hilversum 10-07-2019Den Bosch biedt het bidbook om het Songfestival naar de stad te halen aan bij de NPO in Hilversum. Mike van der GeldFoto: Roy Lazet © roy lazet

Als het Songfestival niet komt, dan kan dat museum toch nog wel komen?

ColumnZa 13 jul. Rotterdam wil 15 miljoen lappen. Maastricht naar verluidt ook. Den Bosch komt tot 5,2 miljoen.

Het is eigenlijk jammer dat er direct geld geteld wordt als het om het Eurovisie Songfestival gaat. Duncan had zijn laatste ooh-ooh nog niet afgemaakt, of er werd al geklaagd hoe belachelijk duur dat feestje is. 

Den Bosch lijkt niet zoveel kans te maken, als je de kenners mag geloven. De hoofdreden: de NPO heeft naast elk bidbook een rekenmachientje liggen om te tellen hoeveel ze bij moeten lappen. Als het verschil echt tien miljoen euro is, kan Den Bosch inpakken. Creatieve gebbetjes als ‘Douze de groeten uit Brabant’ helpen dan niet.

Open het Dorp

Als het songfestival niet naar Den Bosch gaat vanwege die keiharde pegels, sneuvelen ook wat van de bruikbare ideeën. Neem nu dat songfestivalmuseum. Het lijkt mij wel geinig om eens zelf eens aan het orgel van Sieneke te draaien. Of om eens zelf te zien hoe het onder de jurk van Linda Wagenmakers was, waar vier mensen onder pasten. Of om die maskers van het winnende monsternummer van Lordi op te zetten. Begeleid het museum met wat historie en wat er vandaag de dag bij komt kijken, en mij heb je. Terwijl ik slechts een gematigd fan ben van het festival, vooral omdat die tv-uitzending tegenwoordig net zo lang lijkt te duren als Open het Dorp.

Maar goed, met het sneuvelen van Den Bosch, zal ook dit goede idee sneuvelen. Dat mag eigenlijk niet gebeuren. Misschien zit er in elk bidbook wel zo'n goed en bruikbaar idee. Als het feest bijvoorbeeld alsnog naar Maastricht, kunnen we die plannetjes dan niet uitwisselen? Dat Maastricht bijvoorbeeld het museum aan Den Bosch gunt en even aanprijst. Dan hebben wij nog wel een goede slogan voor ze in de aanbieding.

Douze de groeten in Maastricht! Dat klinkt toch onbetaalbaar?

Zo presenteerde Den Bosch zich afgelopen week als Songfestivalstad:

In samenwerking met indebuurt Den Bosch