De stint werd na het spoordrama in Oss van de weg gehaald.
Volledig scherm
De stint werd na het spoordrama in Oss van de weg gehaald. © ANP

‘Minister wist dat stint niet deugde’, Tweede Kamer verbijsterd

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, zou hebben geweten dat de stint niet deugde en de weg niet  op mocht. Dat meldt RTL Nieuws, na een reconstructie te hebben gemaakt. De Tweede Kamer heeft verbijsterd gereageerd op dit nieuws en eist uitleg van de minister.

RTL Nieuws meldt dat bij de keuring van de stint verkeerde eisen zijn gebruikt. Hoewel keuringsinstantie RDW en de toenmalige minister daarvan wisten, is de stint in het voorjaar van 2011 toch de weg op gegaan. Van Nieuwenhuizen was daarvan op de hoogte, maar hield het document met daarin de verkeerde eisen achter voor de Tweede Kamer.

‘Geen fraai beeld’

Dit terwijl de Kamer na het ongeluk met de stint in Oss vorig jaar juist vroeg om alle documenten over de keuring van de stint. Partijen willen dan ook uitleg. ,,Dit is geen fraai beeld. Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister”, aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. ,,Je moet ervan op aan kunnen dat veiligheid een absolute prioriteit is bij de toelating van dit soort voertuigen.”

Fabrikant

Ook de fabrikant van de stint zou door de minister niet op de hoogte zijn gesteld van de eisen. Pas dit voorjaar kreeg de fabrikant een brief van de minister waarin stond dat het voertuig in 2011 niet aan de goede eisen was getoetst. Ook deze brief werd nooit openbaar gemaakt. 

Spoorwegdrama

De stint werd van de weg gehaald, nadat op 20 september vorig jaar bij een spoorwegovergang in Oss vier kinderen om het leven kwamen toen een stint niet kon remmen. De begeleidster en een ander kind raakten zwaargewond.

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.