Volledig scherm
De bouw van de obstakelbaan is in volle gang. Op de achtergrond de zeven beachvolleybalvelden - drie met internationaal wedstrijdformaat - zijn al volop in gebruik. Je kunt er alle strandsporten (behalve beachrugby) beoefenen. © Beeld Werkt

Spoorpark als ‘sportpark’: van obstakelbaan, speeltuin, yoga op het gras tot bijna alle strandsporten

Vrij 14 juni: De bouw van de obstakelbaan is in volle gang, op de beachvolleybalvelden wordt al druk gesport, mensen rennen er straks met een autoband om het talud op, beoefenen yoga op het gras of fitnessen in de buitenlucht. Yep, sport wordt een belangrijke pijler van het nieuwe Spoorpark.

Het stikt straks van de sport en beweging op en rond het BeweegR-terrein, een flinke lap grond aan de westelijke kant van het Spoorpark. Niet alleen de bovengenoemde voorbeelden, maar er zijn straks bootcamps, obstacle run en survival-trainingen, er is de wens voor een speeltuin zodat kinderen kunnen spelen terwijl pa of ma sport. Je kunt er straks ook een kop koffie of een biertje drinken.

En nog even door...

De waslijst is nog veel langer. Er staat nu nog een tijdelijk strandpaviljoen als onderkomen, maar dat wordt een pand van 400 vierkante meter. Dat moet er april volgend jaar staan. Met kleedkamers, douches, vier behandelkamers en een trainingsruimte. Buiten komt nog een sportvloer van 1000 vierkante meter te liggen.

De zeven beachvolleybalvelden - drie met internationaal wedstrijdformaat - zijn al volop in gebruik. Je kunt er alle strandsporten (behalve beachrugby) beoefenen.

Volledig scherm
Plattegrond Spoorpark. © Spoorpark

Samenwerking

Volledig scherm
Bart, Paul, Dave en Stijn. © BeweegR

BeweegR bestaat uit vier mannen. Grondlegger is Bart Spijkers van Fysio Spijkers. Hij is al sinds het prille begin - zes jaar geleden - bij het Spoorpark betrokken. Deels als fysiotherapeut, deels als voorzitter van de Tilburgse beachvolleybalvereniging die nu twaalf jaar bestaat. 

,,Destijds hadden we veel regionale talenten die elke week naar Scheveningen moesten om te trainen”, vertelt Spijkers over het ontstaan van de vereniging. De velden lagen tot voor kort op het terrein van Were Di. ,,Daar hebben we met veel plezier gezeten, maar hier hebben we een eigen plek én veldverlichting.”

Daarnaast wilde Spijkers nog meer beweging naar het Spoorpark brengen. ,,Sport, maar dan met advies, begeleiding en deskundigheid.” Hij vond medestanders in Dave Kuppers, Stijn van der Burgt en Paul Franssen. Kuppers en Van der Burgt zijn de mannen van Fysio Binnenstad aan de Spoorlaan en Franssen is de eigenaar van sportschool Viva la Fitness. In 2015 braken ze de muren tussen de sportschool en fysiopraktijk weg - ze waren al buren - om samen te werken.

Lange zoektocht

De drie waren al langer op zoek naar een buitenlocatie. Kuppers: ,,We hebben in de Spoorzone rondgekeken, ook bij de waterzuivering Moerenburg. Dit park is natuurlijk ideaal.” En de wisselwerking tussen fysiotherapie en personal training willen ze in het Spoorpark verder doortrekken, vult Franssen aan.

,,We vormen als BeweegR één bedrijf, waarbinnen je geen onderscheid maakt tussen fysiotherapeut, personal trainer of diëtist. Korte lijntjes, zodat we je meteen aan de poort kunnen helpen.” De combinatie fysiotherapie, sport en lifestyle is volgens de mannen uniek.

Spijkers: ,,Eigenlijk moet je het zien als een open sportvereniging. Dat je hier lekker gaat sporten, de kinderen meeneemt. Of gewoon iets komt drinken en kijkt. Het gevoel van een sportclub op een prachtige locatie.”

Beelden van het Spoorpark, in mei gemaakt. Volgende week gaat het Spoorpark open. Meer lezen? Check dit verhaal over het T-huis of de blog over de Stadscamping. 

  1. Mobiele daklozenopvang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terugbrengt’
    PREMIUM

    Mobiele daklozenop­vang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terug­brengt’

    TILBURG - De caravan die Tilburger Joshua Campbell (38) jaarlijks neerzet voor daklozen in de Nimrodstraat in Tilburg is dinsdag verdwenen. Tijdens de koude nachten legt de Tilburger, die zelf ook een tijd op straat sliep, brood en dekens erin voor mensen die dat hard nodig hebben. ,,Maar een vriend belde mij gisteren om te vertellen dat hij er iemand mee weg zag rijden.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.