Volledig scherm
Oeteldonk Centraol Den Bosch. © BD

50 cent voor de vrouwenplas, mannen mogen gratis: trek het gelijk, dan nadert Oeteldonk de perfectie weer iets meer

ColumnZa 2 ma. Als je dezer dagen ergens bewondering voor kan hebben, is het wel de ombouw van Den Bosch naar Oeteldonk. Dat begint altijd al met het centraal station, jaarlijks omgetoverd tot Oeteldonk Centraol. Meterslange banieren sieren de perronkap van spoor 1.

Van het wandelingetje naar de stad wordt een beetje mens vrolijk. Kijkend naar de rood-wit-gele sjaal die met een hoogwerker om de gouden draak wordt gestrikt, wandelend langs de tientallen houten palen met Oeteldonkse banieren. En dan hebben we het nog niet over de bouwsels en versieringen van kroegen. Mooi werk gemeente, mooi werk ondernemers.

Gaat er dan niets mis? Omdat er toch wat te zeiken moet blijven, twee verbeterpuntjes. De nachtburgemeester mopperde deze week een beetje. Er staan een aantal enorme toilet-tenten. In totaal zijn er 64 wc’s neergezet verspreid over het centrum. Entree: 50 cent. Maar ook staan er 48 plasgoten. Gratis voor de man. Misschien wel te verklaren. Een man plast nou eenmaal wild tegen een willekeurige gevel, waar een vrouw netjes in de rij wacht. Maar eerlijk voelt het niet.

Is het nou niet mogelijk om in een gastvrije stad heel wat meer gratis wc’s neer te zetten? Spreek met kroegen af dat ook zij geen geld vragen voor een toiletbezoekje, om te lange rijen te voorkomen. Het levert minder op, maar het scheelt ook personeel en hekwerk in het straatbeeld. En het is wel zo eerlijk. Voor de vrouw, dan.

Tot slot de tijdelijke bewegwijzering bij drukte rondom Markt en Parade. De hoofdkleur is blauw (waarom in Oeteldonks naam?). Lelijke pijlen, lelijke letters. Zonde. Helemaal als je net daarnaast met zoveel moeite het stadhuis prachtig van banieren hebt voorzien. Volgend jaar wat nieuwe spandoeken.

Twee puntjes, en dan nadert Oeteldonk de perfectie weer iets meer.

Goed carnaval.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch