Volledig scherm
Impressie van het nieuw te bouwen hotel Tribute by Marriott in het Paleiskwartier © PBV Architects

Aantal hotelovernachtingen in Den Bosch bijna verdubbeld in vijf jaar tijd, en de rek is er nog niet uit

Do 6 jun. Tussen 2013 en 2017 is het aantal hotelovernachtingen in Den Bosch met liefst 92 procent gestegen. In 2017 verbleven er zelfs meer bezoekers in een hotel dan in Jeroen Boschjaar 2016. En de rek lijkt er nog niet uit.

Door Bart Gotink

Steeds meer toeristen en zakelijke reizigers slapen een nacht in Den Bosch. 239.094 mensen sliepen in 2017 in een hotel in de stad, terwijl dat er in 2013 nog maar 124.248 waren. De bijna-verdubbeling (+92 procent) in het aantal hotelovernachtingen is een veel sterkere groei dan in de rest van het land (+26 procent) en in de rest van Brabant (+31 procent).  Het aantal overnachtingen in Bed & Breakfasts is in totaal veel kleiner, maar is over dezelfde periode wel nog iets harder gestegen (+126 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners, waarop de gemeente deels haar nieuwe hotelbeleid baseert.

Verdere groei verwacht

Den Bosch telt nu bijna 650 hotelkamers, waarvan er veel in het viersterrensegment vallen. Er zijn sinds 2013 ook veel hotelkamers bijgekomen (87 procent meer), waarbij het vooral gaat om kleinschalige, boutique-achtige formules. Dat was afgelopen jaren overigens ook een uitdrukkelijke wens vanuit de gemeente. Doordat het aantal slapers echter sneller steeg, is de gemiddelde bezetting per kamer afgelopen vijf jaar gestegen. Er zijn dan ook vrijwel geen hotels geweest die hun deuren hebben moeten sluiten.

Volledig scherm
Nieuwe serre van Hotel Central © copyright Marc Bolsius

Het Jeroen Boschjaar (2016) heeft voor een stijging van bijna 35.000 overnachtingen gezorgd. Opvallend is dat het aantal overnachtingen in het jaar daarop alleen maar nog hoger lag, waarmee het erop lijkt dat de stad de groei heeft weten vast te houden. De komende vijf jaar verwacht het onderzoeksbureau een verdere groei met ongeveer twintig procent, ook omdat de economie nog groeit. Daarom stelt het onderzoeksbureau dat het raadzaam is om tot 2023 te groeien met 350 tot 400 kamers, vooral in en om het centrum. Nieuwe plannen moeten wel zoveel mogelijk ‘iets toevoegen’ of vernieuwend zijn, omdat dat daarmee de vraag ook verder stijgt.

‘Rendementen onder druk’

De gemeente Den Bosch wil overigens nog meer hotelkamers realiseren, zo bleek eerder deze week uit het raadsvoorstel van B&W. Het stadsbestuur wil 400 tot 450 nieuwe hotelkamers toevoegen, waarvan die in het Paleiskwartier het eerste project is. Daarnaast worden locaties als de Brabanthallen, het Gashuiskwartier en de Spinhuiswal genoemd. Buiten de binnenstad worden nieuwe hotels in principe niet toegestaan.

Het onderzoeksbureau adviseert voorzichtig te zijn met het toevoegen van teveel kamers, omdat dan een vechtersmarkt kan ontstaan. ,,Rendementen komen onder druk te staan, met mogelijke bezuinigingen op personeel en service, achterblijvend onderhoud en concessies op uitstraling en kwaliteit als gevolg.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch