Volledig scherm
Losjes, hier in de Kaaijhallen © Marc Bolsius

Als je toch niet luistert, vraag dan ook niks

ColumnZa 4 aug. Vorig jaar wilde Losjes graag een feest bij de Oosterplas. Dat mag eigenlijk niet, maar de organisatie kreeg een uitzondering. Ook wilde Losjes een festival op de Tramkade. Daar mogen er maar vijf per jaar gehouden worden, en Losjes was de zesde. De gemeente stond het eenmalig toe. 

Door Bart Gotink

Nu willen ze een feest bij het Engelermeer. Dat mag eigenlijk niet, maar ook hier lijkt het erop dat toestemming gewoon komt. Een pilot, heet het dit keer. 

Coalitiepartijen in de raad vinden dat festivals voor en door jongeren namelijk 'meer ruimte verdienen', aldus D66. En ja, 'soms vraagt dat om locaties die niet ideaal zijn'. ,,Voor Losjes de uitdaging om te laten zien dat zij met respect voor de omgeving een fantastisch event neer kunnen zetten", stelt de VVD.

Levendigheid

Drie keer een uitzondering in dik een jaar tijd. Er zijn een hoop dossiers waarbij het ambtenarenapparaat zich wat minder flexibel opstelt. Met de uitzonderingen worden milieuclubs op stang gejaagd. Maar misschien nog wel belangrijker dan die milieuclubs zijn de omwonenden. 

Volledig scherm
Toegestane vormen van 'levendigheid' aan een klein deel van het Engelermeer © Ontwikkelkader Engelermeer

Voor het Engelermeer is dat de bestuursraad Engelen Bokhoven. Zij hebben afgelopen jaren gesproken met de gemeente over hoe het verder moet met de plas. Daaruit kwam in 2016 een  - sorry voor het woord - 'ontwikkelkader'. Dat stuk bevat nul keer het woord evenement. Wel staan er zinnen als 'de rust binnen het natuurgebied is voorwaarde voor het behoud van kwetsbare soorten'. Waar ruimte is voor levendigheid, mag dat enkel met 'respect voor de nabijheid van rust'. De bijhorende plaatjes van 'levendigheid' zijn geen geluidsboxen, maar zeilers, roeibootjes, een rennend hondje en een winters Koek-en-zopie-kraampje. Niet perse mijn idee van levendigheid, maar alla.

Vooropgesteld: Ik heb helemaal niks tegen Losjes. Het is een mooi feestje met een duidelijke doelgroep die - inderdaad - te vaak vergeten wordt in de stad. Maar als je een traject start over wat je wilt met het Engelermeer, daarover burgers laat meepraten en dat als gemeenteraad vaststelt, dan heb je je daar aan te houden. Want als je toch niet luisteren wil, vraag dan ook niks.