Volledig scherm
Nieuwbouw in het Gasthuiskwartier, het voormailg GZG-terrein in de binnenstad © Olaf Smit

Apothekersstraat, Zusters van Trierstraat op GZG-terrein, ook nieuwe straatnamen in Empel en Rosmalen

Vr 19 jul. Er komen een paar nieuwe straatnamen in de gemeente Den Bosch, zo stelt B & W voor.

Op het GZG-terrein komen de Apothekersstraat en de Zusters van Trierstraat te liggen. Op de plek van de Apothekersstraat stond vroeger een apotheek. De ‘Zusters van Trier’ kwamen in 1876 met vijf zusters op het Bossche station aan om de ziekenzorg in de stad op een hoger plan te tillen. Zij startten daarom met de ziekenverpleging in wat het Carolusziekenhuis ging heten. Een deel van hen nam later het Groot Ziekengasthuis over. De laatste zuster ging in 1990 met pensioen. 

Paterslaan en Dovenetel

Op de Klokkenlaan (Hambaken) komen vier woonblokken te staan op het terrein van de voormalige Gabrielschool. Omdat daar te weinig huisnummers beschikbaar zijn, stelt de gemeente voor daar de de straatnaam Beiaard toe te voegen, om aan te sluiten bij de Klokkenlaan.

In het gebied Mariaburg bij Rosmalen komt een nieuwe ontsluitingsweg naar de Graafsebaan, vanwege de bouw van 45 appartementen. Deze straat krijgt de naam Paterslaan. Die verwijst naar de paters van de Heilige Harten, die in 1990 zijn vertrokken uit het voormalige Heilige Hart klooster.

Ook in Empel-Noord komt een nieuwe straatnaam. Daar was de naam Overschie vastgesteld, maar doordat de bouwplannen de afgelopen 20 jaar zijn gewijzigd, is ook een andere straatbenaming nodig. ‘Overschie’ wordt kleiner en sluit niet goed op elkaar aan. Daarom wordt hier de naam Dovenetel toegevoegd, in lijn met de inheemse weidebloemen waar de andere straten ook naar zijn vernoemd.

 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch